Fontos

Femke Bol világcsúccsal nyert 400 méteren a fedett pályás vb–n

Dermesztőnek tartja Karácsony háborúpárti kijelentését az elemző

| Szerző: hirado.hu
Ijesztőnek és erősnek nevezte az M1-nek nyilatkozó szakértő Karácsony Gergely háborús kijelentését. A főpolgármester ugyanis a minap egy tévéinterjúban úgy fogalmazott: „háborúban állunk Oroszországgal”. Nagy Ervin elemző szerint a háború kapcsán ilyen erős kijelentés még nem hangzott el itthon a baloldali politikusoktól.

Háborúban állunk Oroszországgal” – ezt állította Karácsony Gergely az ATV-ben szerdán. A főpolgármester ezzel magyarázta, hogy miért nincs klíma a 3-as metró szerelvényein, amelyeket egy orosz cég újított fel. Amikor azonban a műsorvezető pontosítani próbált, a baloldali városvezető még nyomatékosította is a kijelentését.

Igen, mondjuk egy nagyon apró pontosítás, de szerencsére nem állunk háborúban senkivel…” – mondta a műsorvezető, mire Karácsony Gergely főpolgármester rávágta: „Hát én azt gondolom, hogy de!

Kapcsolódó tartalom

Hasonló szellemű nyilatkozatot tett Márki-Zay Péter is arra, hogy milyen támogatást kellene Ukrajnának nyújtani: „Hát, hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is”. Szakértők korábban arra figyelmeztettek:

Márki-Zay Péternek a választási kampányban elhangzott mondatai egyértelművé tették, hogy a baloldal pártjai fegyvereket és katonákat is küldenének a háborúba.

Később az ellenzék vezető politikusai ezt erősítették a nyilatkozataikban. Élükön Gyurcsány Ferenc DK-elnökkel, aki szerint „pocsék ember az, aki nem hal meg Ukrajnáért”. Kijelentette továbbá: „háborúban fegyver kell a kézbe”.

Gyurcsányék megint a brüsszeli utasításokat követik – fogalmazott az ügy kapcsán az Origo. Közben egyre több szakértő hívja fel a figyelmet arra, hogy a Karácsony Gergelyéhez hasonló kijelentések akár világháborúhoz is vezethetnek.

Kapcsolódó tartalom

Többször volt már, hogy balliberális politikus olyan kijelentést tett az orosz-ukrán háború kapcsán, ami a konfliktus eszkalációját segíthette volna, de Karácsony Gergely mondatai egyenesen dermesztőek – fogalmazott az M1-en Nagy Ervin. A Nézőpont intézet elemzője arra emlékeztett: az emberek többsége fél a háború kiteljesedésétől, éppen ezért elutasítja, hogy Magyarország is belesodródjon a konfliktusba.

A helyzet az, hogy a legmagasabb pozícióban lévő ellenzéki politikusról beszélünk, tehát Karácsony Gergely egy választott pozícióban lévő, a legmagasabb szinten lévő baloldali politikus. És ő mondta azt, hogy Magyarország hadban áll Oroszországgal és azért ez ijesztő” – mondta Nagy Ervin.

A balliberális sajtó Karácsony Gergely szavait nem idézte az elmúlt napokban. Nagy Ervin ezzel kapcsolatban azt mondta: a baloldal a főpolgármester kijelentését megpróbálja elkenni és elhallgatni. Az elemző ugyanakkor hozzátette: a főpolgármester már a saját kampányát folytatja a jövő évi önkormányzati választásokra készülve.

Kapcsolódó tartalom

 

 

Ajánljuk még