Baleset

Két autó frontálisan ütközött, a balesetben egy ember meghalt, többen megsérültek

Navracsics Tibor: A jövő gazdaságát alapozzák meg az EU-s forrásokból tervezett beruházások

Az európai uniós helyreállítási alap mintegy 2300 milliárd forintos támogatási összege és az azt meghaladó hitel jelentős részben energetikai és ezzel a zöld átmenetet biztosító beruházásokról szól – jelentette ki Navracsics Tibor pénteken Zalaegerszegen.

A területfejlesztési miniszter a IV. GreenTech Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás, Konferencia második napjának megnyitásaként azt mondta: amit ma tudunk a jövő zöld gazdaságáról, azt ezekkel az uniós forrásokkal kívánjuk megalapozni. Ezeket nagyon gyorsan kellene megvalósítani, s miután nagyságrendileg jelentős költségekről van szó, ezek valóban európai összefogást igényelnek más tagállamok esetében is – jelezte Navracsics Tibor.

A miniszter felidézte, hogy amikor negyven évvel ezelőtt a német parlamentbe bekerültek a zöldek, Európa akkor szembesült először azzal, hogy a környezetvédelem politikaformáló tényezővé válhat. Azóta része az Európa jövőjéről gondolkodásnak a környezetvédelem és a fenntarthatóság, az Európai Bizottság (EB) egyik legfontosabb alelnöke is éppen a zöld átmenetért felelős – tette hozzá.

A zöld átmenet tematikája, szakpolitikai keretrendszere az egyik leghangsúlyosabb programja az EB tevékenységének, amit a pandémia és az orosz-ukrán háború sem tudott felülírni. Magyarországon, Európa közepén „saját jogon is szembesülünk” a fenntarthatóság, a környezetvédelem témájával – fogalmazott.

A megújuló energiákhoz kapcsolódó ellátási hálózatok lehetővé teszik, hogy a nagy rendszerek kisebb ellátókra osztódjanak, amely sokkal decentralizáltabb fejlesztés- és iparpolitikát tesz lehetővé – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy ez nem csak a környezetbarátabb gondolkodást szolgálja, de a helyi döntéshozóknak is sokkal nagyobb lehetőséget és ezzel felelősséget is ad.

Navracsics Tibor arra is kitért, hogy a zalaegerszegihez hasonló konferenciák nem csak a szakma számára jelentenek találkozási alkalmat, de a helyi, a régiós politika részére is referenciapontnak számítanak. Ilyen alkalmakkor találkozhatnak ugyanis a legkorszerűbb trendekkel, véleményekkel, a felsőoktatás és a tudomány eredményeivel, amelyek meghatározzák a zöld irányvonalat.

A zalaegerszegi GreenTech szakkiállítás és konferencia zárónapjának programján szerepel a hidrogén energiatárolásban és közlekedésben betöltött szerepéről rendezett fórum, valamint a közösségi közlekedés, városi mobilitás és logisztika jövőjével kapcsolatos kerekasztal-beszélgetés.

A NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. és a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség a konferencián együttműködési megállapodást ír alá az ipari parkok zöldítése, a bérlőknek nyújtott szolgáltatások fenntarthatóvá tétele és a hidrogéntechnológia szakmai és gazdasági előnyeinek kiaknázása érdekében.

Ajánljuk még