Aktuális

Hajtóvadászat! Kettős gyilkos szökött meg a börtönből

Közlekedési államtitkár: A közlekedésbiztonságot növeli a keszthelyi vasúti átjáró fejlesztése

Egy vasúti átjáró fejlesztése nagymértékben hozzájárul a közlekedésbiztonsághoz – mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára pénteken Keszthelyen, az új, fény- és félsorompóval ellátott vasúti átjáró átadóján.

Nagy Bálint felidézte: néhány éve, amikor megnyitott a keszthelyi kutyás park és piknikkert, az előtte található vasúti átjáró forgalma még csekély volt. Azonban a vízparti kutyás park már az első évben sok látogatót – a koronavírus-járvány ellenére a nyári hónapokban csaknem tízezer embert – vonzott nemcsak a környékről, hanem az ország távolabbi részeiből is.

Az átjáró fejlesztésére mintegy 200 millió forintot fordítottak. Biztonságosabbá tételét a megnövekedett forgalom mellett az is indokolta, hogy tavaly halálos baleset is történt itt – tette hozzá az államtitkár.

Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy tavaly drámai módon megnőtt a vasúti balesetek száma. Kilencven balesetből 16 volt halálos kimenetelű, amelyekben 34-en hunytak el.

Hangsúlyozta: a MÁV vasútüzemi hibájából az elmúlt 15 évben nem történt halálos baleset, ezek mind figyelmetlenségből, valamint a KRESZ be nem tartása miatt következtek be.

A vasúttársaság ezért tavaly figyelemfelkeltő kampányt indított a vasúti balesetek elkerülése érdekében. A vezérigazgató megjegyezte: az idén eddig 17 baleset történt, feleannyi, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A sajtótájékoztatón is azt kérte a közlekedőktől, hogy a vasúti átjáróknál legyenek fokozott figyelemmel, és átkelés előtt győződjenek meg arról, hogy nem érkezik vonat.

Pafféri Zoltán a beruházásról elmondta: az átjáró előtt mindkét irányból 21 méteren hat méter szélességben aszfaltoztak, valamint fény- és félsorompót létesítettek.

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP), Keszthely polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy a korábban alig használt strand a Balaton egyik legnépszerűbb helyévé vált, jelentős forgalmat generálva a vasúti átjárónál.

Köszönetet mondott az átkelő biztonságosabbá tételének gyors megvalósításáért, majd jelezte: az önkormányzat tervei közt szerepel az átjáróhoz vezető utak felújítása is.

Andor László alezredes, keszthelyi rendőrkapitány hangsúlyozta: a közlekedésbiztonság fontos társadalmi érdek, ezt szolgálja az új fény- és félsorompó is. Az alezredes üdvözölte a beruházást, és szabálykövető magatartásra buzdította a közlekedőket.

Ajánljuk még