Aktuális

Folyamatban van a Suhajda Szilárd mentésére szervezett akció

Emléktáblát avattak Budapesten Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából

Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Önkormányzata és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete emléktáblát állított a zeneszerző egykori fővárosi lakóhelyén, az Alkotmány utca 4. szám alatt.
Karácsony Gergely főpolgármester, Kurtág György Kossuth-díjas zeneszerző, Ligeti György özvegye, Ligeti Vera és Richter Pál, a Bölcsésztudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének igazgatója (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A pénteki budapesti megemlékezésen Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere emlékeztetett: A huszadik század közepén olyan páratlan mennyiségű és minőségű zenei tehetség gyűlt össze Budapesten, hogy ide figyelt a világ zenei élete.

„Pedig 1940-ben hatalmas veszteség érte a háború felé sodródó Magyarország kultúráját, zenei életét. Bartók Béla elhagyta Magyarországot. De a háború után nem sokkal Erdélyből megérkezett két fiatal zenész, akiknek tehetsége, elementáris hatása itt tartotta a zenét Budapesten. Az egyiket Kurtág Györgynek hívták, a másikat pedig Ligeti Györgynek” – mondta Karácsony Gergely.

Ligeti György a világ legnagyobbjai közé tartozott már Budapesten is,

de a Nyugat adta meg neki azt a tiszteletet és megbecsülést, ami egy korszakos zseninek jár” – fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve, hogy a zeneszerző újabb és újabb zenei irányzatokkal, stílusokkal ismerkedett meg, mindegyikben képes volt remekműveket alkotni.

„Zenei sokszínűségét, a csillapíthatatlan megismerésvágy, a határok átlépése, az abszurd, a groteszk, a fantasztikum és az illúziók kedvelése, valamint a technikai tökéletesség igénye jellemezte” – méltatta a zeneszerzőt a főpolgármester.

Kapcsolódó tartalom

„Ugyan Budapest 1998-ban díszpolgári címmel tüntette ki, de okkal érezhetjük, hogy városunk ma is sokkal tartozik Ligeti György emlékének” – hangsúlyozta Karácsony Gergely.

Richter Pál, a Bölcsésztudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének igazgatója kiemelte:

Ligeti György a huszadik század második felének egyik legfontosabb avantgárd zeneszerzője, az új zenei technikák és formák kísérletezője volt.

Művészetét egyszerre jellemzi a végletek és ellentétek kiaknázása, a fantázia játékossága, az álom és valóság közötti folyamatos átjárás, a groteszk és az abszurd felmutatása; ugyanakkor a hagyomány, az elődök és a szakmai tudás tisztelete, valamint a formákkal, az alkotással szemben tanúsított alázat is – tette hozzá Richter Pál.

Az emléktábla avatáson részt vett Kurtág György Kossuth-díjas zeneszerző és Ligeti György özvegye, Ligeti Vera is.

Ajánljuk még