Időjárás

Sivatagi por szűri a napsütést húsvétvasárnap, közel 30 fok is lehet

Egy nem is annyira elrugaszkodott jóslat a tizenhét éves őszödi beszédről: újra megjelenik DVD-n, összevágva Kádár János utolsó beszédével

| Szerző: Vizvári Soma
Ma tizenhét éve hangzott el a rendszerváltás utáni magyar politika leghirhedtebb beszéde, melyben Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök zárt ajtók mögött kormánya kudarcait sorolta, és arról beszélt, hogy hazudtak reggel, éjjel meg este. Az elmúlt tizenhét évben sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a balatonőszödi MSZP-frakcióülésen elhangzott szónoklatról, ám talán senki olyan karriert nem jósolt a beszédnek, mint Fábry Sándor 2007-ben. Később kiderült, a humorista nem minden ötlete volt teljesen légből kapott.

„Én azt hiszem, hogy egy pár év múlva ezt úgy fogják már említeni mint a legőszintébb beszédét a huszonegyedik századnak (…), és gondolom, hogy az évforduló alkalmából különböző ünnepségek fogják kezdetüket venni.

Teszem azt, böszmetalálkozó, más szóval öszödiális, esetleg Gyurcsány Ferenc szépkiejtési verseny, általános iskolások mérhetik össze a tudásukat az őszödi beszéd mondásában… vagy: a Halotti beszédtől az őszödi beszédig – vitaműsor Kosáry Domokos és Fekete Pákó közreműködésével. Ingyenes poligráfos mérés a városligeti MSZP-sátorban.

A beszéd újra megjelenik remix formájában, DVD-n, összevágva Kádár János utolsó beszédével”

– sorolta az ötleteket műsorában Fábry Sándor egy évvel azután, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök zárt ajtók mögött elmondta a magyar demokrácia azóta is leghírhedtebb beszédét az MSZP frakciója előtt Balatonőszödön.

Kapcsolódó tartalom

A népszerű humorista az őszödi beszéd egyéves évfordulójához közeledve valóban ráérzett valamire. A Gyurcsány-kormány kudarcait – na meg a miniszterelnök kijelentését, miszerint hazudtak reggel, éjjel meg este – tartalmazó szónoklatot később valóban kiadták. Igaz, nem DVD-n, hanem CD-n és az egykori kommunista diktátor utolsó beszédével sem vágták össze, de Gyurcsány Ferenc maga osztogatta a lemezt 2010-es évértékelőjén ezer forintért.

Így, aki beszerezte a lemezt a jelképes összegért, meghallgathatta, hogyan jutott el az akkori miniszterelnök a következő gondolatok megfogalmazásáig:

  • „Amit azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk és ti is tudtátok, hogy ha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt.”
  • „Nincsen sok választás. Azért nincs, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. (…) Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt el sem tudtuk korábban képzelni. (…) És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit! Nem tudtok mondani, az elmúlt négy évből olyan jelentős kormányzati intézkedést, amelyre büszkék lehetünk azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végén. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?”
  • „Lehet még itt egy darabig teszetoszáskodni, de nem sokat. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai – amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni – segítette, hogy ezt túléljük.”
  • „Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este.”

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kihelyezett kormányülés utáni sajtótájékoztatón a balatonőszödi kormányüdülőben 2006. december 2-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Ajánljuk még