Rendkívüli

Tudják, hol van Suhajda Szilárd, hajnalban indult a keresőcsapat

Bűncselekmények elkövetésében közreműködő ügyvédet ítéltek el

Jogerősen négy év fogházbüntetésre ítélt a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla egy ügyvédként dolgozó férfit, aki foglalkozásának felhasználásával közreműködött bűncselekmények elkövetésében – közölte a Győri Fellebbviteli Főügyészség pénteken az MTI-vel.

A döntéssel – egyetértve a fellebbviteli főügyészség álláspontjával – a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék határozatát.

A férfit a fogházbüntetés kiszabása mellett négy évre eltiltotta a bíróság az ügyvédi foglalkozás gyakorlásától.

A tényállás szerint a férfi 2020-ban fiktív cégek alapításához nyújtott segítséget.

A társai által elkövetett úgynevezett számlaeltérítéses csalásból eredő pénzeket a fiktív cégek bankszámlájára utalták, amelyeket aztán fiktív jogcímeket megadva további számlákra utaltak, végül készpénzben felvettek.

Az ügyvéd abba is beleegyezett, hogy ügyvédi letéti számlájára a fenti bűncselekményből származó pénzt helyezzenek el. Később az 51 millió forintot felvette, és átadta egyik társának.

Az ügyvéd a közreműködéséért 1,7 millió forintot kapott.

Az indoklás szerint pénzmosásnak minősül, ha valaki – általa tudottan – más által elkövetett bűncselekményből származó pénzt harmadik személynek megszerez, és súlyosabban büntetendő, ha ezt egy ügyvéd követi el.

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még