Aktuális

Folyamatban van a Suhajda Szilárd mentésére szervezett akció

Az Opera igazgatója pedig...

| Szerző: hirado.hu
Az Opera igazgatója pedig...

… Ókovács Szilveszter lett.

A több mint 10 hónapig tartó pályáztatás eredményeképp az Opera jelenlegi vezetője maradt az intézmény élén. A kiszivárogtatásokkal ellentétben Csák János, a kulturális és innovációs miniszter a délután folyamán jelentette be, hogy az egyik legnívósabb magyar intézmény élén nem történik változás.

Az igazgatói pozíció kiválasztásának folyamata sokakat meglephetett. Az Index cikkében egyenesen úgy fogalmaz: az,

hogy Ókovács maradhatott, biztos, hogy Csák Jánosnál magasabb politikai erők döntöttek, így talán nem túlzás azt mondani, hogy jelen pillanatban Ókovács Szilveszter politikai támogatottsága nagyobb, mint Csák Jánosé”.

érvel a lap. A Magyar Hírlap ezzel szemben úgy tudja,

Csák János egyszemélyben döntött a kérdésben.

Azzal, hogy ismét elnyerte a főigazgatói posztra kiírt pályázatot, Ókovács Szilveszter lesz a leghosszabban intendásként működő vezető a Magyar Állami Operaház élén a magyar történelemben – mondta Csák János a sajtótájékoztatón. Ókovács Szilveszter 2012 óta igazgatja a Magyar Állami Operaházat.

Ez óriási lehetőség és talán még nagyobb felelősség” – hangsúlyozta a miniszter.

Kiemelte azt is, hogy az Opera nem szigetként működik, hanem „van egy ökoszisztéma körülötte, amelyben benne van a Zeneakadémia, a Müpa, az Operett és a Táncművészeti Egyetem is”. Az az érdekünk, hogy olyan ökoszisztéma jöjjön létre, amelyben partnerként dolgoznak együtt az intézmények vezetői – tette hozzá.

Nekünk magyaroknak tartanunk kell magunkat a kulturális hagyományainkhoz, ahhoz, ami bevált, és ez a mindenkori opera vezetésének is a feladata

– mondta Csák János.

Ókovács Szilveszter az eseményen egyebek mellett köszönetet mondott a kollégáinak, illetve megköszönte a kormányzat „huzamos, 2011 óta tartó bizalmát”: a fejlesztéseikbe bele tett csaknem 100 milliárd forintot és a működésükbe belefektetett 150 milliárd forintot, amelyhez 30 milliárd forinttal tudott hozzájárulni az intézmény.

Főbb céljait ismertetve hangsúlyozta, hogy a Magyar Állami Operaház egy európai színvonalhoz méltó intézmény kíván lenni.

A zsidó-keresztény kultúrában gyökerező operaház egy reprezentatív intézmény kíván maradni a következő időben is, büszke magyar színekkel és magyaros testtartással, nemzeti alapon, sok-sok magyar művésszel

– hangsúlyozta a főigazgató.

Kiemelt kép: A drónnal készített képen a Magyar Állami Operaház felújított épülete az Andrássy úton 2023. május 9-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még