Aktuális

Putyin: Tudjuk, hogy iszlamisták követték el a terrortámadást, kérdés, ki volt a megrendelő

AM: A természeti tőke megóvása stratégiai kérdés

A természetvédelem területén és a természet védelméért dolgozó szakemberek mindannyiunkat megajándékoznak, az eredményekből mindenki részesül, a tiszta víz, a jó levegő, a gazdag termőtalaj, a természetes élőhelyek által biztosított ökológiai szolgáltatások ugyanis közös kincsek – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Pro Natura díjak, a Pro Natura Emlékplakettek és a Miniszteri Elismerő Oklevelek átadóján pénteken, Balatonfüreden az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.

A tárcavezető azt mondta, azok a személyek, akiket ma köszöntenek, határozottan elkötelezték magukat, és különösen kiemelkedő tevékenységet folytattak, és folytatnak a természetvédelem területén. Kimagasló eredményeket értek el, legyen szó akár oktató, ismeretterjesztő munkáról, természetkímélő gazdálkodásról, a táji adottságok egyedi hagyományainak megőrzéséről vagy az értékközpontú szemléletre ösztönző együttműködések koordinálásáról. Ki tudós gondolattal, ki innovatív megoldással, ki merész lépésekkel vagy éppen megfontolt cselekvéssel vitte, adta tovább a természetvédelem stratégiai üzenetét – írták a közleményben.

A tárca tájékoztatása szerint Nagy István kiemelte, elkötelezettek a biológiai sokféleség fenntartására, ami biztosítja a környezet stabilitását és alkalmazkodóképességét, ezáltal teszi a Földet az ember számára élhető hellyé. Az egészségesen működő biológiai rendszerek többek között az egészséges élelmiszert, a természetes gyógyszer-alapanyagot, az egyéb nyersanyagot, az iható vizet, a tiszta levegőt és a nyugodt, rekreációra alkalmas élőhelyet biztosítják. A zavartalan ökoszisztémák szerepet játszanak a természeti katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, ezek káros hatásainak enyhítésében, valamint az éghajlat szabályozásában is.

Hozzátette, a mezőgazdaságban használt növények és állatok mint kulcsfontosságú genetikai erőforrások jelentik az élelmiszertermelés alapját. Sokféleségük elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövő társadalma megfelelő válaszokat tudjon adni a klímaváltozásra, és az élelmiszerválságok kihívásaira – olvasható a közleményben.

Az agrárminiszter kitért arra is, hogy stratégiai kérdés a természeti tőke, a Kárpát-medence élőhelyeinek és fajainak a megőrzése. A biológiai sokféleségben rejlő erőforrások, a természetes élőhelyek által nyújtott olyan, „láthatatlan” szolgáltatások, mint az éghajlat-szabályozás, a beporzás, a tiszta víz és levegő fenntartható biztosítása érdekében kiemelt cél a védett természeti területek megóvása. Éppen ezért a környezet- és természetvédelmet egy új szintre kell emeli, amelynek teremtésvédelemmé kell válnia. Meg kell találni benne a teremtett világunk egységét és egyensúlyát, a nevelés szerepét az iskolában és a családban egyaránt. A bolygónk megóvása olyan érték, amiért érdemes, és kell is küzdeni a 21. században – fejtette ki Nagy István az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint.

Ajánljuk még