Aktuális

Egy cipőnyom buktatta le a 24 éves nő gyilkosát

A jövő évi költségvetés védi a biztonságot, a családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést

A védelem költségvetése lesz a jövő évi büdzsé – erről a pénzügyminiszter beszélt a Kormányinfón. Varga Mihály elmondta, hogy a háborús időkben olyan költségvetésre van szükség, ami megvédi az ország biztonságát, a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést.

A kormány a 2024-es költségvetés készítésekor 3,5 százaléknál nagyobb, hozzávetőleg 4 százalékos GDP-növekedéssel számol jövőre – ilyen növekedés után adható prémium –, ha ez a cél teljesül, akkor várhatóan 12 000 forint pluszpénzhez jutnak majd a nyugdíjasok.

A büdzsé tervezetéből az is kiderül, hogy 2024-ben 6 százalékos nyugdíjemelés várható, ugyanis ekkora inflációval számol a következő évben a kormány.

A jelenlegi 208 000 forintos átlagnyugdíjjal számolva ez jövőre havi 12 500 forintnyi pluszt jelenthet, ami éves szinten 150 000 forintnyi többletnyugdíjat eredményez az érintetteknek.

Fontos, hogy ahogy 2022-ben és 2023-ban, így a következő évben is lesz 13. havi nyugdíj.

A mostani rendkívüli időkben is kiemelt figyelmet kapnak a magyar családok, a gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatása, így a jövő évi költségvetésben továbbra is biztosítják Európa egyik legkedvezőbb jövedelemadóját, valamint a családi adórendszer adókedvezményei is megmaradnak. Így például a 2024-es költségvetés garantálja a legalább négy gyermeket nevelő és a harminc év alatt gyermeket vállaló nők személyi jövedelemadó-mentességét, emellett a 25 év alattiaknak továbbra sem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

Kapcsolódó tartalom

Varga Mihály pénzügyminiszter a Kormányinfón úgy fogalmazott: a jövő évi a védelem költségvetése, amely arra épít, hogy az eddig elért eredményeket meg tudjuk őrizni.

„A 2024-es költségvetésben ennek megfelelően több forrás jut majd a védelmi kiadásokra, így megerősödik a honvédelmi alap. A családtámogatási rendszer átalakítása mellett is megmaradnak a családi adókedvezmények. Biztosítani fogjuk a rezsivédelmi alap forrásait is. Magyarország Kormánya a nyugdíjasokkal kötött megállapodás értelmében megőrzi a nyugdíjak értékét és garatálja a már teljes egészében visszaépített 13. havi nyugdíj folyósítását” – mondta Varga Mihály.

A miniszter bejelentette, hogy jövőre lehetőség nyílik a tavaly bevezetett extraprofitadó átalakítására, a terhek mérséklésére.

Ezekből a 2022-ben bevezetett új közterhekből töltik fel döntően a rezsivédelmi alapot. A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint az adó apasztását az energia áraknak a csökkenése teszi lehetővé, hiszen így kevesebb pénz kell az alapba.

„Tehát, ha az alacsonyabb energiaárak miatt kevesebb pénzre lesz már szükség 2024-ben, akkor a kormány át tudja alakítani ezeket az extraprofitadókat. Lesznek olyan ágazatok, amelyek már kevesebbet fizetnek, mások esetleg ugyanannyit, összességében attól függ az átalakítás, hogy mennyi pénzre lesz szükség a rezsicsökkentett energiaárak megtartásához” – mondta Tóth Levente, a Bank360-csoport vezető elemzője.

Ami a 2024-es büdzsé sarokszámait illeti, a kormány 4 százalékos gazdasági növekedéssel számol, az államháztartás hiánya 2,9 százalék lehet, az államadósság mértéke pedig 66,7 százalékra csökkenhet, az infláció éves szinten várhatóan 6 százalék lesz.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Varga Mihály pénzügyminiszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón, 2023. május 25-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ajánljuk még