Aktuális

Késes támadás ért Londonban egy iráni ellenzéki újságírót

Mobilozás, zenehallgatás – figyelmetlenség okozza a legtöbb balesetet a vasúti átjárókban

Mobilozás, fülhallgató használata – sok vasúti átjáróban ezek okoznak balesetet. De általánosságban is elmondható, hogy a figyelmetlen közlekedés a halálos balesetek legfőbb oka. Legutóbb a MÁV tett közzé egy felvételt, amelyen egy nőt elsodor az éppen érkező szerelvény: ez az eset szerencsésen végződött, de nem ez a jellemző.

Megrázó, ám szerencsés esetről tett közzé egy felvételt a közösségi oldalán a MÁV, amiben egy nő próbált átkelni a vasúti sínek között. Csak az egyik irányba nézett, így nem vette észre, hogy a másik irányból érkező vonatot. A nő feltételezhetően zenét hallgatott. A MÁV annyit írt a videóhoz: „Ő túlélte…  szerencséje volt„”

Ezzel a megjegyzéssel arra a nagyon sok vonatbalestre utalt, amiknek halálos áldozatai is voltak az elmúlt években.

Amint egy pályaudvaron valaki túl közel megy a vonatra várakozók közül, figyelmeztetik a veszélyre. A piros térkőnek ugyanis fontos jelentése van az állomásokon.

„Ez a biztonsági sáv, az elsodrási határ. Ez azért fontos, mert ahogy közlekedik nagy sebességgel egy vonat, ahogy tolja maga előtt a levegőt, a légellenállásból adódóan egy légáramlás keletkezik, amely ki tud billenteni minket az egyensúlyunkból, vagy akár fel tud lökni, magával tud rántani” – közölte Biber Anett a MÁV-csoport szóvivője.

De nem csak ez teszi biztonságosabbá a közlekedést. Sok helyen, ha nem is térkő, de felfestés jelzi a megfelelő távolságot. Az átkelőhelyeknél pedig lámpákkal, sorompóval és korlátokkal is találkozhatunk.

Rengeteg példa igazolja,

hogy balesetveszélyes a zenehallgatás közlekedéskor. Szakemberek hívják fel a figyelmet arra, hogy a külső zajok kizárása lassítja a reakcióidőt. Ha viszont már bekövetkezett a baj, mindenképpen próbáljunk segíteni.

„Nagyon fontos, hogy az életmentési tanfolyamot mindenki elvégezze, tudja, hogy ilyenkor mit kell csinálni. Hogyha egy fekvő embert lát az úton, akkor ne csak azt gondolja, hogy ez biztos részeg” – mondta Szálka Miklós közlekedési szakértő

Festékszóróval jelölték annak a kisteherautónak az útját, ami egy vonattal karambolozott szerda reggel Mezőkovácsházán. A kisteherautóban egy, a motorvonaton pedig hat ember utazott. Sérültekről egyelőre nem tudni, a balesetet viszont figyelmetlenség okozta.

Kapcsolódó tartalom

Ehhez hasonló volt tavaly az a mindszenti baleset is,

ahol egy kistehergépkocsi hajtott a vonat elé, amitől a vonat kisiklott. Öt ember vesztette életét a helyszínen.

Idén eddig a tavalyinál jóval kevesebb a halálos kimenetelű vasúti baleset: május végéig 17-szer gázolt a vonat, és egy ember halt meg, míg tavaly a közlekedők szabálytalansága vagy figyelmetlensége összesen 211 balesetben 79 áldozatot követelt.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. Fotó MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Ajánljuk még