Aktuális

Megdőlt a fővárosi rekord

Mentővel csempészte a migránsokat az elfogott embercsempész banda

Átalakított tartálykocsival, sőt, még egy használtan vett mentőautóval is fuvarozta az illegális migránsokat egy embercsempészbanda 2020 augusztusa és 2021 májusa között. Hatszáz illegális bevándorlót vittek a déli országrészből az osztrák határhoz. A sofőrök és segítőik mellett elfogták a banda líbiai származású vezetőjét is. Az ügyészség most vádat emelt a bűnszervezet tagjai ellen.

A rendőrök 2021 májusában fogták el a nemzetközi embercsempészbanda egyik sofőrjét még 2021 májusában Budapesten. A magyar, szlovák és román bűnözőkből álló csoport, amit egy líbiai férfi irányított, fél év alatt hatszáz illegális bevándorlót juttatott el a déli országrészből az osztrák határhoz. A migránsokat hol egy tartálykocsiban kialakított rejtekhelyen, hol pedig egy használtan vett mentőautóval fuvarozták. Végül éppen a mentővel buktak le.

„A nyomozásnak kiemelt sikere, hogy azt az arab szervezőt sikerült elfogni és eljárás alá vonni, akit nemzetközi szinten is, más országok is csak ilyen álnéven ismertek, mint Abu Mariam. És ez egy nagyon nagy eredmény ebben a nyomozásban, hogy eljárás alatt és letartóztatásban van” – mondta Balog Gábor, a Nemzeti Nyomozó Iroda osztályvezetője.

Az ügyészség vádat emelt a bűnszervezet tagjai ellen. A vádirat kitér arra is, hogy az embercsempészek életveszélyes körülmények között szállították a migránsokat.

„A migránsok szállítása ülések, biztonsági felszerelések nélküli, emberek szállítására teljes mértékben alkalmatlan járművek, dobozos, ponyvás, platós rakterében, illetve olyan szűk rejtekhelyeken történt, ahol gyakorlatilag sem felállni, sem felegyenesedni nem lehetett, illetve olyan is volt, amikor a migránsok kifejezetten egymásra zsúfolódva kellett, hogy utazzanak” – mondta Gulyás Ildikó, a Veszprém Vármegyei Főügyészség szóvivője.

Kapcsolódó tartalom

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte: a szomszédos országok kizárólag embercsempészés miatt jogerősen elítélt és kiutasított állampolgárait takarékossági okokból engedik ki a börtönből. Az így szabadlábra helyezett külföldieknek 72 órán belül el kell hagyniuk Magyarország területét.

„Őrizzük a határt a magyar emberek pénzéből, őrizzük az elfogottakat a magyar emberek pénzéből, a zsúfoltság miatt még büntetést is fizetünk” – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Az embercsempészek reintegrációs őrizetéről szóló, áprilisban megjelent kormányrendelet ma 808 embert érint. Közülük 703-an már el is hagyták az ország területét. Esetükben az intézkedés több mint hárommilliárd forint megtakarítást eredményez.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: M1

Ajánljuk még