Időjárás

Továbbra is kitart a fagy, de nemsokára fordulhat a kocka

Érkezik az allergiaszezon, a pázsitfűfélékre érzékenyeket megviselik ezek a napok

Orrdugulás, szemviszketés, kaparó torok – hárommillió ember Magyarországon jól ismeri az allergia jellemző tüneteit. A legtöbben a parlagfűre érzékenyek, de az elmúlt napok meleg időjárása miatt most a pázsitfűfélékre érzékenyek is szenvednek.

Havasi Katalin gyermekorvos az M1 Híradójának elmondta, hogy szinte minden harmadik gyerek szenved valamilyen allergiától. Sokszor nehéz elkülöníteni, hogy a tünetek hátterében vírusfertőzés vagy éppen allergia áll. A gyermekorvos szerint ezért fontos a kivizsgálás.

„Az egyszerű vírusfertőzéseknél gyakrabban érintett gyerekeknél érdemes a háttérben megnézni, hogy nincs-e allergia. Az asztmatikus légzéssel jelentkező, illetve asztmás tünetekkel, szénanáthával jelentkező gyerekek száma is igen magas” – mondta Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Évről évre egyre többen keresik fel allergiás tünetekkel a zalaegerszegi allergológiai szakrendelőt is. A kórházban dolgozó pulmonológus szakorvos szerint fontos a tünetek kivizsgálása, amit a leggyakrabban bőrteszttel végeznek. Az orvos által javasolt terápiát pedig már a tünetek megjelenése előtt érdemes alkalmazni.

„Mindenki tudja nagyjából, hogy mikor indul a szezonja, attól függ, hogy mire érzékeny, azt megelőzően két-három héttel meg kell kezdeni az ismert alapterápiát. Pont azért, hogy a tünetek ne jelenjenek meg. Így sokkal jobban egyensúlyban tudja magát tartani a páciens, és nem alakul ki a manifeszt betegség” – mondta Tehenes Sándor, a Zala vármegyei Szent Rafael Kórház pulmonológus főorvosa.

Kapcsolódó tartalom

Csak itthon több millió allergiás ember él. A legtöbben, 1,5–2 millióan a parlagfűre érzékenyek. De a májusban jelentkező pázsitfűfélékre allergiások száma is nagyon jelentős.

Különböző műszerekkel monitorozzák az Aerobiológiai Hálózat munkatársai közel negyven növény és három gomba pollen- és spórakoncentrációját országszerte húsz állomáson. A pollencsapdákat többnyire a lombkoronák felett több mint tizenöt méter magasan helyezik el. A mintákat mikroszkópos vizsgálatoknak vetik alá.

A mérések szerint jelenleg a pázsitfűfélék pollenszórása nagyon magas országosan, így az erre érzékenyeknél erősödhetnek a szénanátha tünetei.

„Tudni kell, hogy a pázsitfűfélék pollenje, vihar, illetve villámlás hatására kisebb részecskékre esik szét, melyek könnyebben mélyebbre le tudnak jutni a tüdőben. Így a bennük lévő allergének erősebben hatnak, így még súlyosbodhatnak a tünetek, súlyos asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet a pázsitfűfélék pollenjénél” – mondta Szigeti Tamás levegőhigiénés szakértő.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakembere azt tanácsolja, hogy az allergiától és asztmában szenvedők viharban és az azt követő néhány órában ne tartózkodjanak kültéren, maradjanak otthonaikban, és zárják be az ablakokat.

Az aktuális pollenhelyzetről az NNK honlapján lehet tájékozódni.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még