Időjárás

Nyárias melegrekordokkal búcsúzott a március

A rezsicsökkentés eltörlését kéri Brüsszel

A rezsicsökkentés eltörlését kéri Brüsszel – az egyik uniós biztos szerdán arra szólított fel minden tagállamot, hogy vezessék ki az elszálló energiaárak miatt bevezetett támogatásokat. A brüsszeli bürokrata szerint az így felszabaduló forrásokat a költségvetési hiány csökkentésére kell fordítani. A magyar kormány a közelmúltban többször is leszögezte, hogy a rezsivédelem idén is mindenképpen megmarad, a lakosság az átlagfogyasztásig kedvezményes áron kapja az áramot és a földgázt.

Az elhúzódó orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciók miatt Európában drasztikusan megemelkedtek az energiaárak. Az áram és a gáz is a többszörösére drágult tavaly. Magyarországon viszont a rezsicsökkentés megvédi a családokat a brutális rezsiszámláktól.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint a háztartási gáz- és a villanyáram átlagos ára 2022 második felében Magyarországon volt a legalacsonyabb Európában.

A magyar fogyasztóknak 3,5 eurót kellett fizetniük 100 kilowattóra gázért és 10,8 eurót 100 kilowattóra villamos energiáért.

Az Európai Bizottság azonban eltöröltetné a rezsicsökkentést – erről Valdis Dombrovskis, az uniós testület emberközpontú gazdaságért felelős alelnöke beszélt Brüsszelben. Az Európai Bizottság ajánlásában az szerepel, hogy a tagállamoknak, így Magyarországnak is, fel kell számolniuk a hatályban lévő energiatámogatási intézkedéseket 2023 végéig. A bizottság szerint ugyanis az olyan támogatások, mint például a magyar rezsicsökkentés, veszélyeztetik a költségvetést.

„Azok a tagállamok, amelyekben nagyobbak a kihívások, többet kell hogy tegyenek azoknál, ahol kisebb gondok vannak. Ez takarékos pénzügyi politikához kell hogy vezessen, ami összhangban van az infláció csökkentésével. Első lépésként ehhez a tagországoknak meg kell szüntetniük azokat az ártámogatásokat, amelyeket az energiaársokk miatt vezettek be. És hogy világos legyen: ezeket a megtakarításokat a költségvetési hiány csökkentésére kell fordítani, nem pedig másra költeni” – hangsúlyozta Valdis Dombrovskis.

Kapcsolódó tartalom

2022 sikerei között említette a rezsivédelem fenntartását Orbán Viktor tavalyi évzáró sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök azt mondta, Magyarország képes volt finanszírozni a megemelkedett energiaárakat, utalva arra, hogy ugyanazért a mennyiségért a tavalyielőtti 7 helyett 17 milliárd eurót kellett fizetni. A kormányfő hangsúlyozta, hogy az ország úgy teremtette elő ezt az összeget, hogy a rezsivédelmi rendszer lényegét meg tudta őrizni.

„Magyarországon minden család havonta az energiaár-támogatáson keresztül körülbelül 180 ezer forint támogatást kap, ez körülbelül 450 euró egy hónapban. Nem ismerek még egy olyan országot, amely minden családnak, egy ország, amely minden családjának, minden hónapban az energiaáron keresztül 450 eurónyi támogatást tudna nyújtani” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormány döntése értelmében májustól is érvényben maradtak a megszokott áram- és gázárak Magyarországon, az átlagfogyasztásig érvényes energiaárak ettől a hónaptól sem emelkedtek.

Így továbbra is érvényesek maradnak a tavaly augusztus 1-jén életbe lépett rezsicsökkentési szabályok. Vagyis a villamos energiánál az átlagfogyasztási limit 2523 kilowattóra, a földgáznál pedig 1729 köbméter évente. A gáz köbméterenként 102, az áram kilowattóránként 36 forintba kerül.

Rezsicsökkentés nélkül a családok átlagosan csaknem 2,5 millió forintot fizetnének a gázért és a villanyért évente.

A kormányzati segítséggel viszont a számla ennek csupán a töredéke: átlagfogyasztásig 267 ezer forint évente. Vagyis a magyarok – a rezsicsökkentésnek köszönhetően – a piaci ár tizedét fizetik a havi átlagfogyasztás mértékéig.

Kapcsolódó tartalom

Gulyás Gergely a közelmúltban beszélt arról, hogy a költségvetésben megvannak azok a források, amelyek biztosítják, hogy idén is megmaradjon a rezsicsökkentés. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány továbbra is kiemelt célnak tartja a rezsivédelem megőrzését.

„Mindenki számolhat azzal, hogy az átlagfogyasztásig semmilyen változás az árban nem következik be, és ez szándékaink szerint nem csupán az év végéig, hanem hogyha van rá lehetőség, akkor továbbra is így marad, tehát ezeket a szabályokat fenn fogjuk tartani, és meg fogjuk hosszabbítani” – mondta Gulyás Gergely.

A legfrissebb adatok szerint a lakossági földgázfogyasztás 80 százaléka, a felhasznált háztartási villanyáramnak pedig a 75 százaléka maradt a tavaly augusztusban megállapított átlagfogyasztás alatt. Vagyis a magyar családok túlnyomó többsége rezsicsökkentett árat fizet.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még