Fontos

Nagy bejelentésre készülhet DeSantis – Trumppal veheti fel a harcot?

Frank-Walter Steinmeier: Németország segít meggyőzni a kétkedőket, hogy Romániának a schengeni övezetben a helye

Romániának a schengeni övezetben a helye, és Németország segíteni fog Romániának, hogy meggyőzze azokat a tagállamokat, amelyeknek kétségeik vannak ezt illetően – hangoztatta Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök szerdán Bukarestben Klaus Johannis román államfővel közösen tartott sajtóértekezletén.

Úgy értékelte: a kétoldalú kapcsolatok kiválóak, Románia európai uniós és NATO-országként is megbízható partner, amely bebizonyította szolidaritását az Ukrajna elleni orosz agresszió közepette. Kiemelte: ebben a kihívásokkal teli időszakban felértékelődik a tagországok egysége és szolidaritása.

A német szövetségi elnök elismeréssel beszélt arról, hogy Románia befogadta az ukrajnai menekülteket, megszervezte az iskoláskorúak anyanyelvű oktatását és alternatív útvonalat nyitott az ukrán gabonaexport számára. Rámutatott:

Németország fontosnak tarja a NATO keleti szárnyának megerősítését, és Eurofighter vadászgépekkel segíti Romániában a légi járőrszolgálatot.

Steinmeier szerint az utóbbi három évtizedben a román-német kapcsolatok erősödésében hídszerepet játszott a romániai német kisebbség és a Németországban élő román közösség.

A német elnök egy éven belül másodszor jár Romániában, és – mint kiemelte – a mostani állami látogatás háromnapos időkerete azt is lehetővé teszi, hogy programja ne korlátozódjék a fővárosra: csütörtökön Nagyszebenbe utazik, ahol a német kisebbség képviselőivel találkozik, pénteken pedig Temesvárra látogat, ahova az Európai Kulturális Főváros rendezvényeire hívták meg.

Kapcsolódó tartalom

A román államfő szerint az uniós tagállamok túlnyomó többsége megértette: Románia nem gyengítené, hanem erősítené a schengeni övezetet, a felvételét megvétózó Ausztriát pedig az illegális migráció elleni intézkedések fokozásával próbálják jobb belátásra bírni.

Johannis rámutatott: a két ország közti partnerségi egyezmény megkötése óta eltelt három évtizedben Németország Románia legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált, a két ország közti kereskedelmi forgalom meghaladta a 40 milliárd eurót, és a 25 ezer bejegyzett céggel és 5,5 milliárd eurónyi bejegyzett tőkével immár második a külföldi befektetők rangsorában.

Az ukrán menekültek további befogadását és társadalmi integrálását firtató kérdésre válaszolva Iohannis azt mondta:

Románia támogatja Ukrajnát és az ukránokat, ez nem változott, és nem is fog.

A háború kitörése óta mintegy 4,5 millió ukrán állampolgár érkezett Romániába, sokan közülük néhány nap vagy hét elteltével továbbutaztak, de sokan Romániában maradtak, munkát találtak, több ukrán cég Románia helyezte át székhelyét, az ukrán gyerekeket pedig óvodába, iskolába íratták – részletezte Johannis.

Mindannyian azt reméljük, hogy a háború hamarosan véget ér, és megkezdődhet Ukrajna újjáépítése, de addig is Románia támogatása folytatódni fog” – zárta nyilatkozatát a román elnök.

Ajánljuk még