Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Újabb felvétel érkezett Mihályról, a bükki medvéről

Egyre több medvét látnak Észak-Magyarországon. Most egy vadkamera készített felvételt az egyik példányról Nógrádban. A helyiek egyre jobban aggódnak a Bükkben kóborló medvék miatt.

Komótosan sétált el a vadkamera előtt egy medve Etesen. Ő Mihály, akit a Bükki Nemzeti Park munkatársai neveztek el.

Egy másik felvételt pedig egy helyi nő készített róla. Azt mondja: nem ez az első alkalom, hogy medvével találkoznak.

„Állt és így nézett minket. Mondtuk, hogy őz nem lehet, szarvas nem lehet, tehén nem lehet, mert elég messze bent jártunk, és ott volt egy tisztás, és ott tuti, hogy akkor medvét láttunk” – mondta a felvételt készítő nő.

Általában a közeli tisztáson látják a medvéket. Ha elhagyják az erdőt, legtöbbször csak addig merészkednek, mert félnek az emberektől. Ilyenkor a falu önkormányzata figyelmezteti a helyieket a veszélyre.

„Tájékoztattuk mi is a lakosságot az önkormányzatnál, hogy óvatosan közlekedjenek, jobban figyeljenek oda az erdőkben, gombászás, kirándulás közben”

– mondta Matúz Gábor Etes polgármestere.

Szakemberek szerint, ha nem vagyunk egyedül, vagy ha van nálunk erős illatú élelmiszer, akkor a medvét távol lehet tartani. Ha mégis megtörténik a találkozás, akkor a legfontosabb a távolságtartás.

„Ha találkozunk vele valahol az erőben, akkor próbáljunk meg szépen csöndben elhátrálni, ha pedig már észlelt minket, akkor esetleg hangot adni, rákiáltani” – tanácsolta Major Tamás fővadász, a Nógrád Vármegyei Vadászkamara alelnöke.

Ne fordítsunk hátat az állatnak, ne próbáljuk provokálni, és semmiképp se fussunk előle – ezt tanácsolják a szakemberek. Ezek ugyanis súlyos sérüléseket eredményezhetnek. Erdélyben például rengeteg medvetámadás történik évente. Itthon azonban ilyenre még nem nagyon volt példa.

Kapcsolódó tartalom

Idén jelentősen több medvét rögzítenek a kamerák Magyarországon, mint az elmúlt pár évben. Legutóbb az Aggteleki Nemzeti Park térségében, Kánó és Felsőtelekes települések között, majd Karancsberény, Mihálygerge és Karancskeszi környékén látták az állatokat.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még