Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Izraeli nagykövet: Magyarország izraeli gázt is vásárolhat

| Szerző: hirado.hu
Interjú jelent meg Izrael budapesti nagykövetével, aki reagált Heisler András leköszönő Mazsihisz-elnöknek a magyar kormányt kritizáló kijelentéseire. Jákov Hadasz-Handelszman azt is megerősítette, Magyarországnak lehetősége van izraeli gázt vásárolni.

„Akár Magyarország is vásárolhat izraeli gázt, megvan rá a lehetősége. Szijjártó Péter miniszter úr is nagy érdeklődést mutatott ezen a területen, konkrét eredményről azonban még nem tudok” – jelentette ki Jákov Hadasz-Handelszman a Szabad Európának adott interjújában.

Kapcsolódó tartalom

Izrael budapesti nagykövete ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Izrael, Egyiptom és az Európai Bizottság képviselői egy éve aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében Egyiptomon keresztül juthat cseppfolyósított izraeli gáz az uniós országoknak.

A nagykövettől azt is megkérdezték, hogyan vélekedik arról, hogy Novák Katalin elnöki kegyelmet adott Budáházy György radikális jobboldali aktivistának, akit terrorista vádakkal ítéltek börtönbüntetésre. A Szabad Európa felidézte: Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) leköszönő elnöke úgy kommentálta a köztársasági elnök döntését, hogy ezzel vége az Orbán-kormány sokat hangoztatott zéró toleranciájának az antiszemitizmussal szemben.

„Azt tudom mondani, hogy a magyar kormány részéről eddig valóban zéró toleranciát tapasztaltunk bármiféle antiszemita megnyilvánulással szemben, amit nagyra értékelünk, és azt várjuk, ez a jövőben is így marad”

– válaszolta erre Hadasz-Handelszman.

Hozzátette:

„Nemrég ünnepeltük Izrael állam megalakulásának 75. évfordulóját, Varga Judit igazságügyi miniszter volt a díszvendég a budapesti fogadáson, aki beszédében is megerősítette ezt a narratívát, szerintem ez nem igényel több kommentárt”.

Kiemelt kép: Jákov Hadasz-Handelszman Izrael magyarországi nagykövete beszédet mond a Világ Igaza kitüntetés és a Bátorságért érdemjel átadási ünnepségén a Belügyminisztérium Márványaulájában 2021. október 14-én. (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd).

Ajánljuk még