Baleset

Lezuhant egy helikopter az észak-olaszországi áradások miatti mentés közben

Újra erőszakos tüntetésbe torkollott a baloldal akciója, ismét rendőrökre támadtak

Ismét erőszakos tüntetésbe torkollott pénteken a baloldal akciója: megint rendőrökre támadtak és erőszakoskodtak a demonstrálók. Eredetileg a pedagógusok új életpályatörvénye ellen vonultak az utcára, de a tüntetés lezárása után a Fidesz-székházhoz mentek, ahol lökdösni és tolni kezdték a rendőrsorfalat, amit megpróbáltak áttörni, közben zászlórúddal szurkálták és fémtárgyakkal dobáltak a rendőröket. Az Origo azt írta, hogy a Párbeszédes Tordai Bence irányította a rendőrök elleni erőszakot.

Agresszív, magukból kikelt fiatalok nekirontottak a Lendvay utcánál álló rendőrsorfalnak. Lökdösték és tolták: próbáltak rajta erőszakkal áttörni. Követelték, hogy engedjék őket tovább.

A feldühödött diákok egymást is hergelték. Folyamatosan dulakodtak és füstbombákat robbantottak.

Közben megállás nélkül szidták és provokálták a rendőröket, akik az őket ért támadásokat békésen tűrték. Sőt, próbálták nyugtatni a tömeget, többször is kérték, hogy fejezzék be a rendbontást.

Eredetileg a pedagógusok új életpályatörvénye ellen vonultak az utcára, de végül erőszakba torkollott a demonstráció.

Dobálni kezdték az egyenruhásokat. Repült minden, ami a tüntetők a keze ügyébe került.

Palackok, dobozok – amit csak tudtak, feléjük hajítottak. Volt köztük üvegtárgy is.

Kapcsolódó tartalom

A Híradó által bemutatott felvételeket a rendőrség készítette. Jól látszik, hogy csak a szerencsén múlott, hogy senki nem sérült meg súlyosan.

Fémtermosz, füstgyertya és vascsavar: a BRFK még az éjjel rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, amelyen bemutatták azokat az eszközöket, amelyekkel a rendőrökre támadtak a tüntetők.

Ezek között teli vizes palackok, sörösdobozok is voltak, továbbá horgászbottal és összetört zászlórúddal is rájuk rontottak.

Két embert őrizetbe vettek hivatalos személy elleni erőszak miatt. De vizsgálják a felvételeket és folyamatosan azonosítják az agresszív tüntetőket. Ha indokoltnak látják, újabb feljelentéseket tesznek.

„Ez az egyre agresszívebb támadás, ami közvetlenül veszélyeztette a rendőrök testi épségét megalapozhatta, megalapozta volna a rendőrségi törvény által szabályozott kényszerítő eszközök alkalmazását, a kollegáim azonban óriási türelmet tanúsítottak és testi erővel tartották vissza ezt a néhány száz feldühödött, megvadult embert” – nyilatkozta a BRFK kommunikációs vezetője.

Látszik a pestisracok.hu felvételén is, mennyire agresszívek voltak a tüntetők. Folyamatosan nyomultak előre és erőszakkal mentek neki a rendőrsorfalnak.

Kapcsolódó tartalom

Tordai Bence irányította a rendőrök elleni erőszakot

– ezt írja az Origo. A portál emlékeztet: nem ez volt az első ilyen eset az utóbbi időben.

A mostanihoz hasonló jelenetek játszódtak le április végén a Karmelita Kolostornál is. Feldühödött 16-17 éves diákok kordonokat rángattak és a rendőrökre támadtak. Lökdösték, rugdosták, dobálták őket a tüntetők. Sokan arcukat eltakarva döntötték rájuk a lemezkerítéseket. Akkor a támadók közül összesen öt embert állítottak elő, egy embert őrizetbe is vettek.

Kiemelt kép: A diáktüntetés résztvevőinek egy csoportja és rendőrök a demonstráció végén a Fidesz Lendvay utcai székházánál 2023. május 19-én.  (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még