Aktuális

Hatalmas robbanás rázta meg hajnalban Lágymányost, két lakás teljesen leégett, egy ember meghalt

Bakondi György: Ha egy országnak munkaerőre van szüksége, azt nem embercsempészekkel kell megoldani

Ha Németországnak vagy bármely másik országnak munkaerőre van szüksége, azt „nem az embercsempészekre kellene bízni, nem európai országok sokaságának a jogrendjét semmibe vevő tömegek átáramlására kellene ezt felhasználni”, hanem adjanak vízumot és repülőjegyet, ellenőrizzék a munkavállalási engedélyhez szükséges iratokat – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 szombat esti műsorában.

Bakondi György elmondta, hogy az Európai Unió határ és partvédelmi ügynökségének legfrissebb adatai szerint az Olaszországba Líbiából és Tunéziából útba induló migránsok számában 300 százalékos növekedés van a tavalyi év első negyedéhez képest. Jól látható, hogy 2015 óta érdemi, jelentős változás nincs – tette hozzá.

Kiemelte, az elmúlt időszakban voltak olyan politikai nyilatkozatok, amelyek a külső határok őrzéséről szóltak, sőt egyes országok ezen túlmenően azt hangsúlyozzák, a külső határokon kell elbírálni a menekültkérelmet és európai forrásokból kell finanszírozni a kerítésépítést.

Ennek ellenére Bakondi György úgy látja, ezek megmaradtak a politikai nyilatkozatok szintjén, hiszen határozathozatal, döntés vagy pénzügy forrás nem áll e mögött.

A főtanácsadó hangsúlyozta, azt is látnunk kell, hogy miközben a külső határok őrzésének fontosságát hangsúlyozzák az Európai Bizottság mellett az európai országok is, Magyarország ellen még mindig bírósági eljárás van folyamatban migrációs politikánk miatt a bizottság kezdeményezésére.

Daniel Freund azon kijelentésére, miszerint a migráció elutasítása miatt nem kapja meg Magyarország az uniós pénzeket, a főtanácsadó úgy reagált, ez a kijelentés azt mutatja, hogy az források biztosítása érdekében országunkkal szemben folyó eljárásoknak és előírásoknak jelentős része inkább csak fedte azt az igazi szándékot, amelyik az ideológiai, politikai megközelítést jelentette.

Bakondi György szerint a külső határvédelem fontosságáról, a kerítésépítésről szóló nyilatkozatok azon negatív következmények ellensúlyozására szolgálnak, amelyeket az európai lakosság a saját bőrén érez a mindennapokban a szociális ellátórendszerben, a közbiztonság romlásában és más területeken.

Kapcsolódó tartalom

A főtanácsadó elmondta, az Európai Parlament pár héttel ezelőtt fogadta el tárgyalási álláspontját az Európai Bizottság migrációs csomagjával kapcsolatban, melyben két elem figyelemre méltó Magyarország szempontjából.

Az egyik a kvóták alapján történő elosztás, miszerint a brüsszeli apparátus egy kötelező kvóta szerint megmondja, melyik európai országnak hány embert kell befogadnia és eltartania. Hangsúlyozta, ez ellen mi 2015 óta tiltakozunk és nem változtatunk álláspontunkon.

A másik elem szerint civil szervezeteket kell felhatalmazni arra, hogy a határokat őrző rendvédelmi szerveket ellenőrizzék, így egy „senki által meg nem választott, nagyon gyakran külföldről finanszírozott civil szervezet jogkört kapna arra, hogy az állam hatóságait ellenőrizze”. Bakondi György ezzel kapcsolatban kijelentette, ez elképzelhetetlen a számunkra és semmilyen módon nem támogatjuk.

Az angol miniszterelnök és az osztrák kancellár számos kijelentése alapján a nemzetállamok szintjén jelentős elégedetlenség van az Európai Unió 2015 óta tartó migrációs politikájával szemben

– mondta a főtanácsadó.

Hozzátette, azon országok tiltakoznak a legjobban, ahol az országban tartózkodó migránsok jelentős tömegei és annak szociális ellátórendszerre, közegészségügyi rendszerre és közbiztonságra gyakorolt hatása a mindennapi politikában megjelenik.

Úgy fogalmazott, meglátjuk, hogy az európai parlamenti választások kampányában milyen hatással, milyen súllyal lesz jelen ez a migrációs kérdés. Hozzátette, úgy látták, az utóbbi időben például az olasz választásoknál ez jelentős szerepet játszott.

A főtanácsadó hangsúlyozta, az olasz partoknál tapasztalt nagyságrendi növekedés sürgető megoldást igényel, és az olaszok mindent megpróbálnak, hogy távol tartsák a „Soros György által finanszírozott civil szervezetek hajóit”.

Ajánljuk még