Aktuális

Megvannak a hatos lottó nyerőszámai, ellenőrizze a szelvényét!

„Aggasztóak a Barátság kőolajvezeték tervezett felrobbantásáról szóló hírek"

Magyarország mindent el fog követni, hogy megvédje a keleti, a déli és a nyugati irányból érkező vezeték-rendszereket – ezt mondta a miniszterelnök politikai igazgatója az Inforádióban. Orbán Balázs aggasztónak nevezte azokat a híreket, amelyek szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban az egyik munkatársának azt mondta, robbantsák fel a Magyarországot is ellátó Barátság kőolajvezetéket. Orbán Balázs kiemelte: nagyon reméli, hogy ez csak felesleges riogatás, mert az ügy húsba vágóan érinti Magyarország energiabiztonságát.

Aggasztók ezek a hírek, mert Magyarország energiabiztonságát és energiaszuverenitását húsba vágóan érintő kérdésekről van szó – jelentette ki Orbán Balázs az Infórádióban, arról a hírszerzési szivárogtatásokon alapuló sajtóhírről, miszerint az ukrán elnök korábban az egyik munkatársának azt mondta, robbantsák fel a Magyarországot is ellátó Barátság kőolajvezetéket. A miniszterelnök politikai igazgatója ennek kapcsán kiemelte: a kormány megvédi az ország energiaellátását.

Kapcsolódó tartalom

Magyarország mindent el fog követni, amit tud, hogy mind a keleti irányból, mind a déli irányból, mind egyébként a nyugati irányból érkező vezetékrendszereket megvédje. Az egész külpolitikai mozgásunk erre épül” – fogalmazott Orbán Balázs.

Hozzátette: nem egyszerű az együttműködés az ukránokkal, de ők ennek ellenére is az együttműködés fenntartására szeretnék biztatni az ebben részt vevő feleket.

Kapcsolódó tartalom

Nyugodtan állítsák le a Barátságon a kőolajszállítást Magyarország felé – az európai bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek tulajdonított kijelentéssel az UkrTransNafta vezérigazgatója fenyegette meg a Mol-t, mert szerintük Magyarország túl szigorú korlátozásokat alkalmaz az ukrán mezőgazdasági termékekre. Volodimir Csependa szerint Ursula von der Leyen-ék azt üzenték: ha ezen a magyarok nem változtatnak, akkor állítsák le az olajszállításokat a Barátság vezetéken. A Mol ezt egyértelmű zsarolásnak tekinti.

Az Európai Bizottság szűkszavúan annyit reagált minderre, hogy Ursula von der Leyen nem mondott ilyet.

Haladéktalanul, mindenfajta további mellébeszélés nélküli, egyértelmű és világos válaszokat várunk Brüsszeltől ebben a súlyos és gyalázatos zsarolási ügyben” – ezt pedig már Deutsch Tamás, az Európai Parlament fideszes képviselője mondta.

Kapcsolódó tartalom

Napok teltek el a hírek megjelenése óta, de Brüsszel még mindig hallgat, ezt a súlyos és gyalázatos zsarolási ügyet haladéktalanul tisztázni kell – hangsúlyozta Deutsch Tamás videóüzenetében. A Fidesz Európai Parlamenti képviselőcsoportjának delegációvezetője közölte: írásbeli kérdésekkel fordultak az Európai Bizottsághoz, amelyre azonnali válaszokat várnak.

Igaz-e, hogy a Bizottság bármely tisztviselője hivatalosan, vagy informálisan jelezte az ukránoknak, hogy állítsák le nyugodtan a Barátság kőolajvezetéken keresztül történő olajszállítást? Javasolta-e valaha a Bizottság harmadik országoknak, hogy korlátozzák bármely európai uniós tagállam energiaellátását? És végül, de nem utolsósorban a Bizottság minden körülmények között elítéli-e az energiaellátás biztonságának zsarolás céljára történő felhasználását?” – tette fel a kérdéseket Deutsch Tamás.

A sorozatos fenyegetések több szempontból is felháborítóak – erről már Hortay Olivér beszélt a közösségi oldalán közzétett videóban. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője aggasztónak nevezte a lehetséges brüsszeli jóváhagyást.

Ursula von der Leyen jól ismeri a Barátság kőolajvezeték regionális jelentőségét, hiszen egy éve pontosan azért jött Magyarországra, hogy erről személyesen is meggyőződhessen. Éppen azért sikerült kiharcolni az olajembargó alóli mentességet, mert bemutattuk, hogy a vezetéknek – rövid távon – nincs alternatívája. Teljesen világos, hogy az egyre súlyosabb fenyegetések célja belekényszeríteni Magyarországot a háborúba” – fogalmazott Hortay Olivér.

Csakhogy a magyarok több ízben is világossá tették, hogy ebből nem kérnek – tette hozzá az elemző kiemelve: Abszurd, hogy ezt az álláspontot Magyarország szövetségesei most fenyegetéssel próbálják megfordítani.

Kiemelt kép: A Barátság kőolajvezeték Ukrajnában (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még