Időjárás

Figyelmeztet az OMSZ: nagyon erős UV-B sugárzás várható szombaton

Elemző: Ukrajna egyre ellenségesebb hangnemet használ Magyarországgal szemben, az Európai Unió pedig nem lép fel ez ellen

Ukrajna egyre ellenségesebb hangnemet használ Magyarországgal szemben, az Európai Unió pedig nem lép fel ez ellen – hívta fel a figyelmet az elmúlt napok eseményeire az M1-nek nyilatkozó elemző. A múlt héten derült ki, hogy az ukrán elnök fel akarta robbantani a Barátság kőolajvezetéket, majd a Mol ukrán partnere szerdán a bizottsági elnökre hivatkozva zsarolta meg a magyar olajtársaságot.

Nyugodtan állítsák le a Barátságon a kőolajszállítást Magyarország felé – idézte az Origo néhány napja a bizottsági elnöknek tulajdonított biztatást.

Az Európai Bizottság elnökének állítólagos szavaival az Ukrtransnafta vezérigazgatója fenyegette meg a Molt, mert szerintük Magyarország túl szigorú korlátozásokat alkalmaz az ukrán mezőgazdasági termékekre. Volodimir Tszependa szerint Ursula von der Leyenéktől azt üzenték: ha ezen a magyarok nem változtatnak, akkor állítsák le az olajszállításokat a Barátság vezetéken. A Mol ezt egyértelmű zsarolásnak tekinti.

Kapcsolódó tartalom

Brüsszelből cáfolták, hogy a bizottság elnöke ilyet mondott volna – erről a közmédia brüsszeli tudósítója számolt be szerdán. Viszont több elemző is feltette a kérdést: akkor az ukrán vállalat vezetője miért mondott mást?

Súlyos kérdéseket vet fel, hogy az ukrán energetikai vállalat miért kapcsolta össze a gabonakérdést az olajszállításokkal Brüsszelre hivatkozva – mondta Hortay Olivér az M1-en. Az elemző arról beszélt: az ukránok folyamatosan Magyarország sarokba szorításán dolgoznak, például a folyamatos tranzitdíjemelésekkel.

És nem ez volt az első alkalom, amikor kiderült: Ukrajna szemét szúrja a Barátság kőolajvezeték és az azon Magyarországra érkező nyersanyag.

Hírszerzési szivárogtatásokra hivatkozva a The Washington Post nemrég arról írt: Volodmir Zelenszkij ukrán elnök az egyik közvetlen munkatársával indulatosan arról beszélt: fel kellene robbantani a Barátság kőolajvezetéket, hogy tönkretegyék a magyar gazdaságot, és nehéz helyzetbe hozzák az Orbán Viktor vezette kormányt.

Kapcsolódó tartalom

Ursula von der Leyen pedig erről sem tud semmit. Ugyanis az Európai Bizottság elnöke a héten Brüsszelben azt mondta: nem hallott az ügyről.

Elemzők szerint ez nehezen hihető, hiszen Ursula von der Leyen kifejezetten jó kapcsolatot ápol az amerikai baloldallal, aminek az egyik zászlóshajója a The Washington Post. De a szakértők megjegyzik: ha nem is olvassa a lapot, akkor is kötelessége lenne az Európai Bizottság elnökeként tájékozódni.

Máskor gyorsan megszólalnak, ha Magyarországot lehet bírálni, most viszont hallgatnak, és tudomást sem vesznek Volodimir Zelenszkij robbantási terveiről a brüsszeli bürokraták – mondta ifj Lomnici Zoltán az M1-en. A Századvég tanácsadója szerint a kettős mércével az Európai Bizottságnak sikerült egy eddig nem látott morális mélységbe süllyednie.

„Ilyen mértékben egy saját tagállammal szemben érzéketlen az EU vezetése, és ez szerintem olyan mélység, amit eddig nem értünk el. Mert lehetnek ideológiai viták, de ha konkrétan egy gazdasági infrastruktúrát megbénítani kívánó harmadik országgal szemben egyetlenegy kritikai megjegyzés sem hangzik el a bizottság részéről, ott azt hiszem – őszintén–, hogy súlyos gondok vannak” – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány tanácsadója.

Hozzátette: Ukrajna egyre ellenségesebben viselkedik Magyarországgal, és Volodimir Zelenszkij olyan stílust enged meg magának egy EU-s tagállammal szemben, ami elfogadhatatlan, főleg úgy, hogy Ukrajna az unió tagja akar lenni.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A Barátság I. kőolajvezeték a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai átemelő állomásánál (Fotó: MTI/Komka Péter)

Ajánljuk még