Baleset

Három személyautó ütközött össze, torlódik a forgalom az autópályán

Soltész Miklós átadta a felújított piarista kollégiumot Sátoraljaújhelyen

Átadta a felújított piarista kollégiumot a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen szerdán.

A megújult Kossuth Lajos Középiskolai Piarista Kollégium átadásán, a közösségek fontosságát és erejét hangsúlyozva, Soltész Miklós elmondta, hogy harminc év alatt Budapesttől Kecskemétig, Szegedtől Nagykanizsáig, Mosonmagyaróvártól Sátoraljaújhelyig az iskolákban, illetve a kollégiumokban hatalmas építkezés történt.

Kapcsolódó tartalom

Az államtitkár kiemelte, az evangéliumi radikalizmust fontos megőrizni, hiszen egyrészt lelket épít, épületet szépít és a gyermekeket is neveli és segíti.

Hangsúlyozta, a rombolás és a pusztítás gyors, ez történt a piarista renddel is Magyarországon 1948-ban. Mint mondta, ekkor elzavarták az atyákat, csaknem kétszáznegyven piaristából alig kilencvenet hagytak meg; épületeiket, iskoláikat elvették és szétrombolták azt a hihetetlen építkezést, ami nemcsak fizikai volt, hanem lelki is.

Úgy fogalmazott, harminc év elteltével talán a végére érnek annak az építkezésnek, amellyel „azt a kárt, amit néhány év alatt elkövettek a kommunisták, most helyrehozhatjuk”. A megújult kollégium kapcsán elmondta, többször is járt az intézményben, mely a beruházásnak köszönhetően teljesen átalakulhatott. Hozzátette, az épület egyszerű, nemes vonásai miatt a város díszévé válik.

Soltész Miklós hangsúlyozta, ha az evangéliumi radikalizmusra, valamint a fiatalok és gyermekek szeretetére, tiszteletére és segítésére tudunk koncentrálni Magyarországon, akkor az ország megmarad kereszténynek. A piarista atyák továbbra is számíthatnak a magyar kormányra – mondta az államtitkár.

Kapcsolódó tartalom

Zsódi Viktor piarista tartományfőnök kijelentette, a kollégium arra hivatott, hogy az „élet tanulásának helye” legyen, egy olyan biztonságos hely, melynek minden lakója tanulja és gyakorolja mindazt, ami a teljes és boldog élet kibontakoztatásához, a személy növekedéséhez és az emberi közösség épüléséhez szükséges.

Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta, a templomokat és az egyházi intézményeket a hit tartja össze. Elmondta, a kollégium 1948-tól állami kollégium volt, és az a hit tartotta meg, hogy egyszer még egyházi fenntartásba kerül. A kollégium a város legrégibb épületegyüttese, amely több száz éves – közölte a polgármester.

Ternyák Csaba egri érsek, mielőtt megáldotta az épületet és annak használóit, arról beszélt, a kereszténység legnagyobb üzenete a szeretet, hiszen az a legnagyobb motiváló erő, mely arra sarkallja az embereket, hogy előrelépjenek, szépítsék a környezetet és saját életüket. Ferenc pápa gondolatait idézve hangsúlyozta a személyes kapcsolatok fontosságát és azt, hogy „ne a virtuális világban éljünk, hanem az igaziban”.

Szabó László, a Sátoraljaújhelyi Piarista Jelenlét közösség vezetője a közmédiának elmondta, a 2017-ben megkezdett felújítás két ütemben zajlott; a hetvenhét diákot elszállásoló kollégium felújításához a kormány csaknem kétmilliárd forinttal járult hozzá. Az épületben húsz szoba, több közösségi tér is kialakításra került.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még