Aktuális

Vége a hajtóvadászatnak, elfogták a józsefvárosi gyilkost

Krosszmotorokkal járőröznek a kerítésnél a magyar rendőrök

Továbbra is nagy számban érkeznek a migránsok a szerb főváros mellé, ahonnan a határmenti települések felé veszik az irányt. Az illegális bevándorlók között egyre több az afrikai országokból érkező. Magyarország déli határánál közben már a Készenléti Rendőrség elektromos krosszmotorosai is segítik az illegális határátlépők elleni védekezést.

Csoportosan sétálnak a migránsok Obrenovac utcáin. A szerb fővárosba készülnek, ahonnan a határ menti települések felé veszik az útirányt. Ez a látvány már mindennapossá vált a településen, hiszen a migránsok szinte elárasztották az utcákat.

Kapcsolódó tartalom

„Nagyon sok ember érkezik ide. Különböző országokból jönnek. Sok az afrikai, szomáliai migráns, de az arabok is, az afgánokról, pakisztániakról nem is beszélve” – mondta egy guineai migráns.

A városban működő befogadóközpont környékén is nagy a nyüzsgés. A migránsok félmeztelenül hevernek a földön, mezítláb sétálnak és folyamatosan telefonálnak, egyeztetnek az embercsempészekkel. Egy férfi arról számolt be, hogy az embercsempészek nagyon megemelték a magyar határon való átjutásért fizetendő tarifát, ezért ő inkább más útvonalon próbál átjutni az Európai Unió területére.

„Néhány napja érkeztünk Szerbiába. Nem rossz itt, de nem akarunk maradni. Amint lehet, tovább megyünk Németországba.

Azt mondták, hogy a magyar határon nagyon nehéz átjutni, ezért inkább Bosznia felé megyünk tovább. Arra kevesebbet is kell fizetni. Háromezer eurót kérnek az embercsempészek”

– mesélte egy afgán migráns.

A helybéliek elmondása szerint lassan már tarthatatlanná válik a helyzet a városban.

Sokan attól félnek, hogy a határ menti területeken már mindennapos lövöldözések Obrenovácot is elérik. Ez a férfi stábunknak azt mondta: az idegenek éjjel-nappal nagy csoportokba verődve árasztják el az utcákat. Házát és udvarát kutyákkal őrzi, így próbálja megvédeni saját és családja biztonságát.

„Ha végig sétálnak az utcán, láthatják, hogy több itt a migráns, mint a helyi lakos. Az emberek félnek, különösen a nők és a gyerekek. Látjuk a hírekben, hogy mi történik az északi és a déli határon, ahol már agresszívek is” – mondta egy obrenováci férfi.

Kapcsolódó tartalom

Járőrözésre indul a Készenléti Rendőrség két tagja Ásotthalom térségében.

Az illegális migráció elleni védelmet már elektromos krosszmotorok is segítik Magyarország déli határszakaszán. A mélységi ellenőrzéseknél előnyt jelent a kétkerekű járművek halk működése és gyorsasága.

„Próbál a Készenléti Rendőrség is az elektromosság és környezettudatosság útjára lépni, máshol is vannak már elektromos járművek a rendőrségnél, mi ezekkel a motorokkal próbálkozunk. Illetve gyorsak, tehát nagyon hatékonyak, gyorsan oda tudjunk érni egyik helyről a másikra. Megelőző, tehát ha bárki a kerítésnél megjelenik, akkor megelőzésnél nagyon hatékonyak vagyunk, illetve hogyha terepkutatás van, akkor az erdőben a földes utakon hamar egyik helyről a másikra tudunk menni –  fogalmazott Szabó Gábor törzszászlós, a Készenléti Rendőrség csoportparancsnoka.

A rendőrség összesítése szerint a határ mentén szolgálatot teljesítő rendőrök az elmúlt 24 órában összesen 333 határsértőt tartóztattak fel és 203 illegális bevándorlót akadályoztak meg abban, hogy az ország területére lépjen. Idén eddig már csaknem 45 ezer migráns próbált illegálisan Magyarországra jutni.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. Fotó:MTI/AP/Darko Vojinovic

Ajánljuk még