Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Miközben csődben van a főváros, Gyurcsány Ferenc embereit vaskosan megfizetik

Miközben csődben van a főváros, Gyurcsány embereire van pénz – írta az Origo azután, hogy a Hvg nyilvánosságra hozta: idén 406 millióba kerülnek a Főpolgármesteri Hivatalban dolgozó tanácsadók és főtanácsadók, akik most éppen 42-en vannak. Közülük tizenheten dolgoznak közvetlenül Karácsony Gergelynek, ők több mint 15,5 és millió forintba kerülnek havonta az adófizetőknek. Elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy sokba kerül a budapestieknek Karácsony Gergely Gyurcsány-szimpátiája.

Idén 406 millióba kerülnek a Főpolgármesteri Hivatalban dolgozó tanácsadók és főtanácsadók, akik most éppen 42-en vannak – írta a HVG. A portál hozzáteszi: közülük 17 segíti közvetlenül Karácsony Gergely munkáját, ők több mint 15,5 millió forintba kerülnek havonta az adófizetőknek. A tanácsadók pedig egyenként átlagosan havi több mint 800 ezer forintot keresnek.

Kapcsolódó tartalom

Pedig Karácsony Gergely április végén még azt állította, hogy csődközeli helyzetben van Budapest. Sőt úgy döntöttek, hogy hitelt vesz fel a fővárosi önkormányzat.

A főpolgármester azzal védekezik, hogy Budapestnek nincs elég bevétele. Egy interjúban ráadásul azt is tagadta, hogy több mint 200 milliárd forintos megtakarítással vette át a főváros vezetését Tarlós Istvántól.

Az állítást a pénzügyminiszter a közösségi oldalán cáfolta.

Varga Mihály részletezte is, hogy pontosan mekkora és milyen típusú tartalékot örökölt a főpolgármester 2019-ben. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy 214 milliárd forintról van szó.

Hozzátette: ebből arra lehet következtetni, hogy Karácsony Gergely nem igazodik ki a fővárosi költségvetésen, ezért juttatta csődbe Budapestet.

Kapcsolódó tartalom

Miközben csődben van a főváros, Gyurcsány embereire van pénz – írta az Origo. A portál úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc egyszer megdicséri, egyszer pedig taslit ad Karácsony Gergelynek, így pedig teljesen a markában tartja.

A főpolgármester évek óta DK-közeli tanácsadókkal veszi körbe magát, akiket vaskosan meg is fizet.

Kapcsolódó tartalom

A főpolgármester tanácsadói között szép számban vannak olyanok, akik Gyurcsány Ferenc környezetéből kerültek ki. Ilyen például a Gyurcsány-fiókának nevezett Mártha Imre. Vagy a Városháza stratégiai főtanácsadója, Gál J. Zoltán.

A Gyurcsány-kormány egykori államtitkára tavaly ráadásul 15 százalékos béremelést is kapott, így fizetése egymillió-százötvenezer forintra emelkedett.

Négyszázmillió fölött költenek egy évben tanácsadókra

Elemzők szerint sokba kerül a budapestieknek Karácsony Gergely Gyurcsány-szimpátiája. Miközben ugyanis csődben van a főváros, Gyurcsány Ferenc embereire jut pénz.

 „Egy politikai kifizetőhelynek tekinti nagyon sok esetben a főváros vezetése ezeket a tanácsadói pozíciókat, és nemegyszer, ahogy láthattuk, a DK-hoz köthető vagy korábbi baloldali, például Bajnai Gordon üzleti köréhez köthető különböző egyének jelentek meg itt a tanácsadóknál. Láthatjuk, hogy sokkalta inkább politikai jellegűek ezek a pozíciók” – mondta a Híradóban Palóc André, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítványának vezető elemzője.

A fővárosi Fidesz a kifizetett százmilliók hírére úgy reagált:

hiába van sok tanácsadója Karácsony Gergelynek, így is képes volt arra, hogy csődbe vigye Budapestet.

Kapcsolódó tartalom

Hangsúlyozzák: a tanácsadók nem sok sikerrel segítik Karácsony Gergely munkáját, mert – ahogy fogalmaznak – Budapest utcái azon túl, hogy szemetesek, koszosak és állandósultak a vég nélküli dugók, a kassza is üres lett.

Bűzlik a főváros – jegyezte meg a Magyar Nemzet, hozzátéve: a Blaha Lujza téri illemhely hol működik, hol nem, ráadásul egyetlen fülkéje van. A portál a Tűzfalcsoport bejegyzését idézi, amely szerint a főváros spórolhatott volna a közösségi költségvetés nevű akcióján, amelyre 2020 óta hárommilliárd forintot szántak, de mindössze csak hat ötletet valósítottak meg, ilyen a legális graffitifal és az ingyenes szabadtéri tornaóra.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester (b3), Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b2), Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b1), Számadó Tamás főjegyző (j2) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. április 26-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánljuk még