Fontos

A lengyel gazdák országszerte blokád alá vették a főutakat

Karácsony elismerte: alig maradt a 180 milliárdos tartalékból, amit Tarlóstól örökölt

Elismerte a főpolgármester, hogy csaknem teljesen elfogyott az elődjétől, Tarlós Istvántól átvett mintegy 200 milliárd forintnyi, szabad felhasználású tartalék – mint fogalmazott, a 180 milliárdból már csak 10 milliárd van meg. Karácsony Gergely nemrég pénzügyi vészhelyzetet hirdetett és megszorításokról döntött, eközben azonban jelentős költségű tanácsadói hálózat működik a budapesti Városházán.

Beismerte Karácsony Gergely, hogy a Tarlós István vezette fővárosi önkormányzattól 180 milliárd forint szabadon felhasználható pénzt örökölt meg. A főpolgármester a közösségi oldalára feltöltött pénteki videóban kérdésekre válaszolt, és ezek egyike firtatta azt: hová lett Budapest korábbi többletbevétele. A párbeszédes politikus ekkor szólta el magát, ugyanis hónapokon keresztült elhallgatta, illetve letagadta, hogy Budapest jelentős tartalékokkal rendelkezett 2019-ben.

Kapcsolódó tartalom

Nemrég pedig rendkívüli sajtótájékoztatót is tartott a főpolgármester, ahol közölte: pénzügyi válságban van Budapest, ezért Karácsony Gergely gazdasági túlélőcsomagot hirdetett. Bejelentette azt is: a szolidarítási adó szerinte törvénytelen, ezért annak egy részét – mintegy 25 milliárd forintot – nem fizetnek be az államkasszába.

A balliberális városvezető még május elején is azt kommunikálta egy interjúban, amit a HVG360-nak adott, hogy hazudik a kormány, amikor azt állítja, Tarlós István 2014 milliárdos pluszt hagyott a főváros kasszájában, amiből 180 milliárd forint szabadon felhasználható forrás volt.

Percekkel később ugyan ebben az interjúban már úgy fogalmazott: a megtakarításból még mindig maradt 10 milliárd, a többi 170 milliárdot azonban felélték.

Kapcsolódó tartalom

Miközben csődben van a főváros, Gyurcsány embereire van pénz – írta meg az Origo pénteken. A portál úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc egyszer megdicséri, egyszer pedig taslit ad Karácsony Gergelynek, így pedig teljesen a markában tartja. A lap emlékeztetett: a főpolgármester évek óta DK-közeli tanácsadókkal veszi körbe magát, akiket vaskosan meg is fizet.

A főpolgármester tanácsadói között szép számban vannak olyanok, akik Gyurcsány Ferenc környezetéből kerültek ki.

Ilyen többek között a Gyurcsány-fiókának nevezett Mártha Imre. Vagy a Városháza stratégiai főtanácsadója, Gál J. Zoltán.

A Gyurcsány-kormány egykori államtitkára tavaly ráadásul 15 százalékos béremelést is kapott. Így fizetése 1 millió 150 ezer forintra emelkedett.

Karácsony Gergely a balliberális hvg360 cikkében közölt adatokra reagálva – miszerint idén 406 millióba kerülnek a Főpolgármesteri Hivatalban dolgozó tanácsadók és főtanácsadók, akik most éppen 42-en vannak azt írta közösségi oldalán: ma nagyjából annyival dolgoznak többen önkormányzati tanácsadói besorolásban, mint amennyivel több embert foglalkoztat ilyen címen a kormánypárti frakció.

Kapcsolódó tartalom

A Metropol azonban arról számolt be: nemcsak Karácsony Gergelynek, hanem a főpolgármester-helyetteseknek is van átlagosan 14-18 tanácsadója, akiknek fizetése további kiadást jelent a főváros számára. Ennek pontos összege egyelőre nem ismert.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely fõpolgármester (j) és Kiss Ambrus (független) általános fõpolgármester-helyettes (b), a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2022. november 30-án (fotó: MTI/Soós Lajos).

Ajánljuk még