Baleset

Gázolt a vonat, késésekre kell számítani

Siklósi Beatrix: Mindenki építkezni tudott ebből a három napból

A Kossuth Rádió csatornaigazgatója szerint Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatásából „mindenki építkezni tudott”, több millióan követték a katolikus egyházfő budapesti programjait a közmédiában.

Siklósi Beatrix az M1-en pénteken elmondta: a három nap alatt több mint 18 órányi adást készítettek, és ez komoly előkészítő munkát igényelt. „Fontos volt, hogy olyan vendégeket hívjunk, akiknek a tudása mély és sokrétű”, és ne csak a vallásos emberekhez szóljon a műsor, hanem mindenkihez, mivel „a Szentatya mindannyiunkhoz jött” – hangsúlyozta.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette, fontos volt az is, hogy a látogatás minden eseményén ott legyenek és visszaadják a hangulatot, hiszen „a televízióban a kép önmagáért beszél, de a rádióban nem”. Viszont „a rádióban a hang bensőségesebb atmoszférát tud teremteni” – jegyezte meg a csatornaigazgató.

Kiemelte, hogy

sikerült megszólaltatniuk az Argentínában élő, Ferenc pápával a mai napig kapcsolatban lévő magyar közösség tagjait, így „hidat építeni Buenos Aires és Budapest között”.

Erős, élő magyar közösség van ott – mondta Siklósi Beatrix, hozzáfűzve, Ferenc pápa annak idején az Angolkisasszonyok rend apácáit gyóntatta, így neki „a magyar lelkiségről, vallásosságról személyes tapasztalata van”.

A csatornaigazgató beszélt arról is, hogy egy ilyen, ezeregyszáz perces műsorfolyamnál nagyon fontos az együttműködés, hogy technikailag minden „flottul menjen”. Lényeges továbbá, hogy a szerkesztők és műsorvezetők „beleássák magukat” a pápaság történetébe, hogy felkészülten beszélgethessenek a meghívottakkal.

Hangsúlyozta, hogy a közmédia többi csatornájával is nagyon jó volt az együttműködés. Kitért arra, hogy

természetesen egy ilyen nagy munka kezdetén mindenki erősen koncentrál, és amikor elfáradnak, akkor is fenn kell tartani a koncentrációt.

Felemelő volt Ferenc pápa érkezése, az őt üdvözlő emberek az út mentén – idézte fel a csatornaigazgató -, szerinte érezni lehetett, hogy tényleg szeretettel várták a Szentatyát.

Ferenc pápa „nagyon sok szeretetet kapott” már két évvel ezelőtt is, a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, „amikor a covid-járvány után először lépett a nagy nyilvánosság elé itt, Budapesten, abban a gyönyörű díszletben, ami a Hősök tere volt” – mondta Siklósi Beatrix, hozzátéve, nem véletlenül mondta akkor Ferenc pápa már a repülőtéren, hogy vissza szeretne jönni.

A mostani látogatás legmeghatóbb pillanata az volt a csatornaigazgató számára, amikor a pápa szép kiejtéssel, magyarul mondta ki a közmédia jótékonysági műsorának címét, hogy „Jónak lenni jó!”.

Siklósi Beatrix megjegyezte:

amikor két évvel ezelőtt megkeresték Ferenc pápát a covid-árvák megsegítse ügyében, a Szentatya válaszolt, és küldött egy „gyönyörű szobrot, a szívéhez leközelebb álló szent”, Szent József szobrát.

Amikor pedig a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson filmet készítettek, személyes kapcsolatba került vele, és tapasztalta, hogy Ferenc pápa „nagyon jó kisugárzású; amikor egy emberben ott van a szeretet, a bölcsesség, a tudás, a megélt tapasztalat, és a spirituális háttér. Ez így együtt ad egy megnyugtató érzést a jelenlétében, kicsit nagypapás, és azt érzi az ember, hogy szívesen beszélgetne vele az életről” – mondta Siklósi Beatrix. Hozzátette: az egyházfő „tele van érzelmekkel”, és ezt nem is akarja elrejteni.

Ferenc pápa április 28. és 30. között tartózkodott Magyarországon apostoli látogatáson.

Ajánljuk még