Fontos

Ma 11 órától Kormányinfó!

Történelmi rekord: a munkaképes lakosság több mint nyolcvan százaléka dolgozik

Történelmi rekord született áprilisban: sosem volt olyan kevés a munkanélküli Magyarországon, mint most. A kormány szerint óriási növekedést ért el a foglalkoztatás az elmúlt években, a munkaképes lakosság több mint nyolcvan százalékának van munkája, ami bőven meghaladja az uniós átlagot.

 

Húszezer szenzort gyártanak naponta az M1 Híradójában bemutatott debreceni gyárban. Ezeket főleg az autóiparban és az egészségügyben használják, például lélegeztető készülékekben.

Kapcsolódó tartalom

A svájci Sensirion 2021-ben nyitotta meg debreceni üzemét, ötven munkavállalóval. Ma már csaknem kilencven embernek adnak munkát.

Szeretnénk több női munkavállalót találni, elsősorban műszaki területre, de ez kihívás – mondta Ábrahám László, a Sensirion Hungary ügyvezetője.

Egy soproni gyárban évente 2 400 000 visszapillantó-tükröt gyártanak, többnyire mezőgazdasági munkagépekhez. A 120 éves családi vállalkozás csaknem hatvan embert foglalkoztat.

„Szeretem a munkakörömet, mert a kollégáim is úgy állnak hozzá a munkához, hogy megfelelően meg tudjuk termelni a kiszállításra a termékeket. Időpontra természetesen. A vezetőség nagyon kedves” – sorolta Nagyné Plesa Diána.

Kapcsolódó tartalom

A vállalatnál azt mondják: a járvány és az energiaválság ellenére is igyekeztek megtartani a munkavállalókat.

Átképeztük az alkalmazottakat, ezáltal több munkaterületen bevethetők, és egy sokkal univerzálisabb személyi állománnyal tudunk nekiindulni” – hangsúlyozta Hirschler Richárd, a Hirschler Glass Kft. cégvezetője.

A Híradóban bemutatott vadászboltban csak öten dolgoznak. A kiskereskedelemben is nehéz volt az elmúlt időszak, de mindent megtettek, hogy megtartsák a dolgozókat.

„Mindent megtettünk annak érdekében, hogy megtartsuk az embereinket. És lehetőségeinkhez képest támogattuk őket ezekben a nehéz időszakokban” – idézte fel Hergovits-Szép Katalin, a Ziegner-Jagd Kft. üzletvezetője.

Kapcsolódó tartalom

A kihívások ellenére évek óta csökken a munkanélküliség és nő a foglalkoztatás is – erről a munkaerőpiaci szakértő beszélt. Szalay Piroska szerint

a kedvező adatokhoz az is hozzájárult, hogy a kormány támogatja a kismamák visszatérését a munkaerőpiacra.

„Hogyha összességében nézzük a tíz év alatt, akkor akár még negyedmillióra is tehető az a szám, ahányan igénybe vették ezt a lehetőséget. A statisztikák szerint az elmúlt években Magyarország felzárkózott a tagállami rangsor élmezőnyéhez: 2010-ben hazánkban még jóval uniós átlag alatt volt a foglalkoztatottság. 2022-re azonban ez már elérte a nyolcvan százalékot” – magyarázta Szalai Piroska.

Kapcsolódó tartalom

„A feladatunk az, hogy magyar munkaerővel töltsük fel a létszámot”

– erről is beszélt a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár egy szakmai konferencián. Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint óriási növekedést ért el a foglalkoztatás az elmúlt években.

„Nyolcvan százalék fölötti ez az arány. Ez egy óriási léptékű növekedés. Általában az unióban is nőtt, ahogy látjuk, de a magyar növekedés az meghatározó jelentőségű volt. Ugyanez jellemző a munkanélküliség alakulására is” – érvelt Czomba Sándor.

Kapcsolódó tartalom

Czomba Sándor jó döntésnek nevezte, hogy a kormány a foglalkoztatás növelését tűzte a zászlajára. Mára ugyanis már meghaladta a 4 700 000-et azoknak a száma, akik dolgoznak. És sosem volt olyan kevés a munkanélküli, mint most: áprilisban 8000-rel csökkent a számuk.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Vajda János)

Ajánljuk még