Aktuális

Még mindig rejtély, mi okozta a furcsa egészségügyi problémákat

Origo: Gyurcsányék nem nyugszanak, még mindig bele akarják rángatni a háborúba Magyarországot

Gyurcsányék nem nyugszanak: még mindig bele akarják rángatni Magyarországot a háborúba – erről ír az Origo. A lap szerint több dolog is bizonyítja, hogy továbbra sem változtatott háborúpárti álláspontján a magyar baloldal. Például az is, hogy nem támogatták a kormánypártok parlamenti békehatározatát. Az Origo úgy fogalmaz: „a dollárbaloldal szolgaian követi az Amerikából érkező utasításokat."

Gyurcsányék nem nyugszanak: még mindig bele akarják rángatni a háborúba Magyarországot – ezzel a címmel közölt cikket az Origo. A lap szerint továbbra sem változtatott háborúpárti álláspontján a magyar baloldal. Egyrészt nem támogatták a kormánypártok parlamenti békehatározatát, másrészt már a tavalyi kampány során egyértelművé tették, hogy fegyverszállításokkal és akár magyar katonákkal is segítenék Ukrajnát a harctéren.

Kapcsolódó tartalom

Mielőbbi tűzszünetre van szükség Ukrajnában

Az Országgyűlés március végén szavazta meg a békepárti határozati javaslatot, amelyet az orosz–ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán nyújtottak be a Fidesz és a KDNP képviselői. Ezzel kimondták: mielőbbi tűzszünetre van szükség Ukrajnában.

Kapcsolódó tartalom

A baloldali ellenzék képviselői azonban most sem értettek egyet a kormánnyal. A Momentum, a Mi Hazánk és a Párbeszéd-Zöldek képviselői is nemmel szavaztak a voksoláson. A Párbeszéd-Zöldek közölte: szerintük ez egy álbékepárti javaslat. A Jobbik-Konzervatívok frakció tagjai nem vettek részt a szavazáson. Gyurcsány Ferenc frakciója, a DK pedig nem nyomott gombot.

Az Origo szerint a baloldal már a háború kitörése előtt egyértelművé tette, hogy fegyvereket és akár katonákat is küldene a háborúba – ezt Márki-Zay Péter jelentette be.

Kapcsolódó tartalom

„Tehát, hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk”

– hangsúlyozta korábban Márki-Zay Péter.

„Pocsék ember, aki nem hal meg Ukrajnáért”

A dollárbaloldal vezére, Gyurcsány Ferenc pedig úgy fogalmazott: pocsék ember, aki nem hal meg Ukrajnáért – erről egy tavaly márciusi Facebook-posztban írt. Rónai Sándor DK-s EP-képviselő pedig sajnálatát fejezte ki, hogy a magyar kormány nem segíti száz százalékig ezt a folyamatot.

Kapcsolódó tartalom

De a Jobbik is kivette a részét a háborús hangulatkeltésből: Potocskáné Kőrösi Anita egy fórumon beszélt arról, hogy szerinte a magyar katonáknak is harcolniuk kell.
„Aki meg elment katonának, az azért ment oda, ha a NATO hadba küldi, akkor ő fölüljön a repülőre és elmenjen a háborúba. Mert ő azért kapja fizetését. Ő ezt a szakmát, ezt a fizetést választotta” – nyilatkozta korábban Potocskáné Kőrösi Anita.

Kapcsolódó tartalom

Az Origo szerint a háborúpárti megszólalásokra magyarázatot ad, hogy

a 2022-es választási kampányra összesen 4 milliárd forintnak megfelelő dollárt kapott a baloldal, nagyrészt az Egyesült Államokban bejegyzett Action for Democracy nevű alapítvány közvetítésével, amelyet Karácsony Gergely és Bajnai Gordon bizalmi embere, Korányi Dávid vezet. Hozzáteszik: ez a szervezet közvetlenül a magyar választás előtt jött létre, és a feladata az volt, hogy befolyásolja a hazai belpolitikát a kormányváltás érdekében.

Az Origo úgy fogalmaz: innen nézve már érthető, hogy a baloldal miért ragaszkodik a választói akarattal ellentétes háborúpárti politikához.

Kiemelt kép forrása: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó hírek

Orbán Viktor: A háborúnak nincsenek és nem is lesznek nyertesei
Már a kirobbanásakor is az volt magyar álláspont, hogy aligha lesz nyertese az ukrajnai háborúnak, ennek a háborúnak nincsenek és nem is lesznek nyertesei – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
Belpolitika

Ajánljuk még