Időjárás

Lecsapott a jégeső, néhol még havazott is

Nem enyhül a migrációs nyomás a déli határon, akár ötmillió forintot is fizetnek az embercsempészeknek

Nem enyhül a migrációs nyomás a déli határon. Folyamatosan próbálkoznak az illegális bevándorlók, hogy bejussanak az Európai Unióba. Ezért készek több millió forintnak megfelelő összeget is fizetni az embercsempészeknek. Rétvári Bence az M1-en arról beszélt, hogy az unió bevándorláspolitikája milliárdos bevételhez juttattja az alvilágot.

Elhagyatott, omladozó régi épületekben húzzák meg magukat a migránsok a szerb város, Horgos határában. Pár kilométerrel odébb a martonosi erdőben van a legnagyobb migránstábor a környéken. Olyan megközelíthetetlen terepen, ahova a hatóság emberei sem tudnak járműveikkel bemenni.

„A mögöttem látható keskeny erdősáv vezet be a legnagyobb illegális migránstáborig, amely a martonosi erdősávban található. Onnan gyakorlatilag már nagyon közel van a magyar határkerítés, és a Holt-Tisza is, amelynek túloldalán szintén határkerítés védi Magyarországot. Ott nem igazán tudnak átjutni a migránsok” – számolt be Mészáros György, az M1 tudósítója.

Kapcsolódó tartalom

Ez azonban nem tántorítja el őket. Csoportokba verődve, tömegesen vonulnak az autópálya mentén. Sokan embercsempészek segítségével próbálnak meg bejutni az Európai Unióba.

A sofőrök milliókat kérnek a szállításért, ezek az összegek pedig  teljes egészében az alvilághoz kerülnek. Erről Rétvári Bence beszélt az M1-en, hangsúlyozva, hogy az Európai Unió bevándorláspolitikája közvetetten hozzájárul ahhoz, hogy a szervezett alvilág többletbevételhez jusson.

„Több milliárd euró, ami az embercsempész-hálózatoknak, tehát a szervezett alvilágnak, a szervezett bűnözésnek a bevétele volt csak az illegális migrációból. Eurómilliárdokban mérhető ez a bevétel, és ez azért van, mert az unió őket idehívja, de illegális módon érkeznek, és óriási bevétele van az alvilágnak, ettől az alvilág megerősödik, nyilván a Balkánon is, tehát az útvonalon is, de Nyugat-Európában is. Ezért számolnak be arról a rendőrfőnökök, más biztonsági szakértők, hogy bizonyos városrészekben nem tudják fenntartani a rendet”– mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Tavaly 117 000 illegális bevándorló próbált meg átjutni a magyar határon, idén eddig már 40 000.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Ajánljuk még