Időjárás

Búcsút mondhatunk a napsütésnek, esőt hoznak a fagyosszentek

Kétmillióan követték a közmédia csatornáin Ferenc pápa budapesti útját

Több mint kétmillióan követték figyelemmel a Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatásához kapcsolódó műsorfolyamot a közmédia televízió- és rádiócsatornáin, valamint internetes felületein. A közvetítés legnézettebb eseménye a budapesti Kossuth Lajos téren tartott szentmise volt, amelyet több százezer néző követett élőben. A pápalátogatás alatt a Duna tévé és az M1 csatorna több alkalommal is piacvezető volt.

Amikor II. János Pál pápa 1991-ben először jött Magyarországra, akkor Szombathelytől Debrecenig számos helyszínt meglátogatott. A Magyar Televízió akkor is közvetítette az eseményeket, éppúgy mint idén április végén.

„Amikor Ferenc pápa látogatására készültünk, megnéztük az (1991-es) előzményeket is”

– mondta Barlay Tamás, az MTVA vallási és határon túli műsorainak főszerkesztője.

Kapcsolódó tartalom

Az MTVA szerkesztő-műsorvezetője szerint az üzenet hiteles továbbítása volt a mostani látogatás legnagyobb televíziós kihívása. Kijelentette: arra törekedtünk, hogy úgy figyeljünk nyitott szívvel és nyitott füllel az eseményre, hogy azt minél több platformon tudjuk hitelesen továbbítani.

A vallási szerkesztőségnek a Bizony, Isten! című YouTube-csatornája is magas nézettségi mutatókat hozott. Itt nem csak az esemény összes jeles állomását lehet visszanézni, de a látogatással kapcsolatban készített műsorokat is.

Barlay Tamás szerint mind e mögött hatalmas szervezői és technikai munka húzódott meg. Személyes gondolatként az MTVA szerkesztő-műsorvezetője elárulta: számára a legfelemelőbb érzés a szentatya érkezése, valamint a Kossuth téri szentmise volt, amely a Jó Pásztor vasárnapjára esett. Péter apostol utódja, Ferenc pápa a Jó Pásztor vasárnapján szólt a magyarokhoz, hogy egybegyűjtse a szétszóródott nyájat. Csupa bátorító szavakat hallottunk tőle. Barlay Tamás elárulta, hogy a pápát kísérő külföldi újságírók a visszaúton nagyon dicsérték hazánkat.

Hozzátette: végtelen nagy hálát érez a jó Isten felé azért, mert

„Ferenc pápa szívében megszületett a vágy, hogy eljöjjön Magyarországra, és végig derűs lélekkel volt itt. Mindenki mást visz haza ebből a három napból. Hiszek abban, hogy ez kinek-kinek beépül az életébe.”

Barlay Tamás a közmédia munkája kapcsán úgy fogalmazott, hogy a nemzet közösségét szolgálták azáltal, hogy Ferenc pápának a mindenkit megerősítő üzeneteit tolmácsolták.

Kiemelt képen: Ferenc pápa a pápamobilon megérkezik a Kossuth Lajos térre 2023. április 30-án (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

Ajánljuk még