Időjárás

Érkezik a fagy és hózápor is lehet

Gráfok, valószínűségszámítás, koordinátageometria – mutatjuk a középszintű matekérettségi írásbeli feladatait

| Szerző: hirado.hu
Elkezdődött a matematika érettségi vizsga. Középszinten 70 ezren, emeltszinten 4500-en adnak számot tudásukról. Középszinten három, emeltszinten négy óra áll a vizsgázók rendelkezésére. Mutatjuk a feladatokat.

Frissítés: Ide kattintva olvashatja a feladatok megoldásait.

Kapcsolódó tartalom

Reggel kilenctől közép- és emelt szinten is diákok tízezrei vágtak neki a matematika érettséginek. A középszintű írásbelin összesen 100 pontot lehet összegyűjteni: az első feladatrészben maximum 30, a másodikban pedig maximum 70 pontot szerezhettek.

Kapcsolódó tartalom

Az első feladatrészben középszinten a diákoknak 10-12 feladatot kell megoldaniuk, erre 45 percük van.

A középszintű matekérettségi első részében a diákoknak

gráfokkal, halmazokkal, százalékszámítással, valószínűségszámítással, függvényekkel, koordinátageometriával, mértani sorozattal, kétismeretlenes egyenlettel, logikai példával, valamint a gömb sugarával kellett megküzdeniük.

A második feladatrészre már 135 percük van, ott közép- és emelt szinten hat feladatot kapnak az érettségizők.

A második feladatlap „A” részében lévő feladatok között van

függvényes példa (erre 11 pontot lehet kapni összesen), van köztük egy geometriai példa, amiben egy rombuszt kell elemezniük az érettségizőknek 13 pontért, végül pedig egy százalékszámítós példa is, aminek apropóját a Föld népessége adja.

A „B”-rész három példája közül viszont csak kettőt kell kiválasztaniuk és megoldaniuk. Azt az egyet viszont, amit kihagynak, egyértelműen jelölniük kell, különben a javító tanár automatikusan az utolsót fogja figyelmen kívül hagyni a pontozásnál.

A B-részben a vizsgázók idén

egy kördiagramot, egy geometriát és egy gráfot tartalmazó feladatot kaptak.

Ezek a vizsga legkomplexebb feladatai, így ezekben akár több kérdés és feladattípus is szerepelhet, kell többek között átlagot, móduszt és mediánt számolniuk, egy trapéz belső szögét, forgástengely térfogatát, valamint valószínűséget és területet is.

A matek érettségin egy sor eszközt lehet használni: ilyen a függvénytáblázat, a körző, vonalzó, szögmérő, valamint a számológép is – viszont számológépből csak azokat fogadják el, amik nem képesek szöveges adatok tárolására.

Hétfőn volt a magyarérettségi, a feladatok megoldását ide kattintva olvashatja.

Kapcsolódó tartalom

Holnap a történelem, majd a nyelvi-, a választott-, illetve a szakmai tárgyak következnek. A szóbeli érettségiket júniusban tartják. Idén összesen 111 ezren érettségiznek.

Forrás: Eduline

Ajánljuk még