Aktuális

Magyar lehet a pénzügyminisztere is Szlovákiának

Újabb kilenc gyermekotthon lakóinak szerveznek látásvizsgálatot

Újabb kilenc gyermekotthonban folytatódik a „Láss, hogy ők is láthassanak!” program, amelynek keretében látásvizsgálatot szervez a gyerekeknek és szükség esetén ingyen szemüveget készít számukra a Magyar Optikus és Optometrista Szövetség által létrehozott Fontos A Látásom Alapítvány – jelentették be a második projektév nyitórendezvényén hétfőn, Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, a program kiemelt támogatója rendkívül fontosnak nevezte a „legfontosabb szakmai szövetség” által kidolgozott projektet.

„A látásnak rendkívül nagy jelentősége van a gyermekek egészséges fejlődése szempontjából, ezért jövőre is biztosítani fogjuk a forrást”

– jelentette ki a helyettes államtitkár.

Budapest, 2023. május 8.
Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelõs helyettes államtitkára, a program kiemelt támogatója beszél a gyermekotthonok lakóinak szervezett látásvizsgálatról tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Tropicarium Event Hallban 2023. május 8-án. Újabb kilenc gyermekotthonban folytatódik a “Láss, hogy õk is láthassanak!” program, amelynek keretében látásvizsgálatot szervez a gyerekeknek és szükség esetén ingyen szemüveget készít számukra a Magyar Optikus és Optometrista Szövetség által létrehozott Fontos A Látásom Alapítvány.
MTI/Kovács Tamás

Szabadi Zsolt, a Magyar Optikus és Optometrista Szövetség elnöke úgy fogalmazott: „nem csupán jövőképet, hanem a lehető legélesebb jövőképet adhatjuk a gyerekeknek”. Kitért arra is, hogy mindenki, akit megkerestek, az első kérésre segítséget nyújtott a szövetségnek a program folytatásához.

Mocsai Lajos, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke a projekt jelentőségét azzal támasztotta alá, hogy

a fiatalok 30-50 százaléka küzd valamilyen látásproblémával, amelyek kiküszöbölése közvetlen hatással van a mozgás precizitására, a tanulási lehetőségekre, valamint a fókuszált munkavégzésre is. Számtalan szakmánál fontos a finom mozgáskoordináció.

Leányfalvi Tamás, a Fontos A Látásom Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy bár „csúszással”, de elhivatottan kezdték a programévet. „A Miniszterelnökség támogatásával ismét elindulunk, kijelöltük a kilenc gyermekotthont, ahol szakmai nagykövetek bevonásával megszervezzük a látásnapokat” – közölte.

Hozzáfűzte,

továbbra is szeretnék ezeket a „látásnapokat” „élménynappá varázsolni” a gyerekek számára, színielőadásokkal, zenés és kulturális programokkal.

A rendezvényen okleveleket adtak át a támogatóknak.

Kapcsolódó tartalom

A szervezet tájékoztatása szerint a Magyar Látszerész Szövetség – idei névváltozása után Magyar Optikus és Optometrista Szövetség – 2021 decemberében hozta létre a Fontos A Látásom Alapítványt. A Covid-járvány miatt a projekt elhúzódott, de 2022 december közepéig hét gyermekotthonban elvégezték a szűrést, több mint 250 látásvizsgálatot, majd mintegy százötven szemüveget adtak át.

További céljaik között szerepel a nevelőszülői hálózatban élő gyermekek bevonása, majd a védőnői hálózattal való kapcsolat a látásproblémák korai szűrése érdekében, továbbá rendszeres látásvizsgálat megszervezése az összes általános iskolás gyermek részére.

Ajánljuk még