Baleset

Halálra gázolt a vonat egy nőt Tatabányánál

A woke propaganda miatt tiltanák le a Thália Színház egyik darabját

| Szerző: hirado.hu
A premier előtt tiltotta le Martin McDonagh A nagy kézrablás című művéből készült előadást a szerzőt képviselő ügynökség arra hivatkozva, hogy az afroamerikai szereplőt egy elmaszkírozott fehér színész viszi színre. A Thália Színház az előadást felújítva kívánta műsorra tűzni. Hét évvel ezelőtt a mostanihoz hasonlóan játszották a darabot, s az ügynökség akkor ebben semmi kivetni valót sem látott.

 

Adott egy feketekomédia, A nagy kézrablás, amit 2016-ban, azaz hét évvel ezelőtt bemutatott a Thália Színház. Az előadást Radnai Márk rendezte, a szereplők között pedig Szervét Tibort (Carmichael), Tamási Zoltánt (Mervyn), Lovas Rozit (Marilyn) és  Bán Bálintot (Toby) láthatta a nagyérdemű. A darab játszási jogait annak rendje és módja szerint a teátrum megvásárolta a szerzőt képviselő ügynökségtől. Bán Bálint afroamerikai szereplőt játszott, ennek megfelelően sminkelték.

Kapcsolódó tartalom

A színház vezetősége most úgy döntött, felújítja az előadást. A rendező személye azonos, de a színészek egy része lecserélődött: „Mervyn karakterében ismét Tamási Zoltán indít újra és újra nevetéscunamikat a nézőtéren, tökéletesen uralva McDonagh zseniálisan őrült szövegeit. A veszélyesen kattant félkezű rasszistát Csőre Gábor alakítja, szintén kiválóan. Toby, a rasztafrizurás, színes bőrű fűnepper karakterében Jámbor Nándor lubickol, Marilynt, a talpraesetten féleszű csajt Bakonyi Alexa formálja meg igen szórakoztatóan és színesen” – jegyezte meg az Index.hu.

Ám ezúttal a maszkírozást nem nézte jó szemmel az ügynökség, így a szereposztás miatt letiltásról küldött üzenetet a Thália Színháznak.

A 2016-os bemutató óta sok minden megváltozott a világban. Többek között az is, hogy Martin McDonagh ügynöksége valahogy hírét vette: Toby karakterét egy elmaszkírozott fehér színész játssza, és a bemutató előtt néhány nappal írásban közölte a Thália Színházzal, hogy ilyen szereposztással nem engedi előadni a darabot.

Kapcsolódó tartalom

A betiltásról Kálomista Gábor, a Thália Színház ügyvezető igazgatója elmondta: valóban kaptak írásos értesítést a szerzőt képviselő ügynökségtől arról, miszerint nem engedik játszani az előadást, ha abban színes bőrűre maszkírozott fehér színész alakítja Toby karakterét.

A perektől nem idegenkedő direktor kérdésünkre elmondta, hogy egyelőre nem foglalkozik az ügynökség álláspontjával. Amennyiben jogi eljárásra kerülne sor, kíváncsian várja, miként ítéli meg ezt a helyzetet a bíróság” – olvasható a Magyar Nemzetben.

A kiemelt kép illusztráció: Bán Bálint Toby, és Lovas Rozi Marilyn szerepében Martin McDonagh A nagy kézrablás című fekete komédiájának próbáján a Thália Színházban, 2016. április 21-én. (Fotó: MTI Fotó: Mohai Balázs)

Ajánljuk még