Aktuális

Nem mindennapi jelenséget figyeltek meg a Földhöz egyik legközelebbi csillag körül

Ritkán látott fotókon a híres magyar édesanyák

| Szerző: hirado.hu
Az anyák napja világszerte ünnepelt nap, melyen az anyaságról emlékezünk meg. Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat, nagymamákat. Összeállításunkban ritkán látott képeket mutatunk be híres magyar édesanyákról, a hirado.hu ezzel köszönti őket.

Az anyák napja legújabb kori hagyománya az Egyesült Államokból terjedt el. Julia Ward Howe költő, politikai aktivista kezdeményezésére először 1872-ben Bostonban szervezték a megemlékezést, amelyet Woodrow Wilson elnök 1914-ben nyilvánított hivatalos ünneppé; időpontja az ügy érdekében sokat fáradozó Anna Jarvis édesanyjának emlékére került május második vasárnapjára. A különböző országokban más és más napokon ünneplik az anyákat, Magyarországon ez az időpont május első vasárnapja. Az anyák napján a nagymamákat és a dédnagymamákat is köszöntik.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.

Az ünnephez kapcsolódóan Magyarországon 1990 óta az anyák napját követő hétfőn – a Nevelőotthonok Magyarországi Egyesületének kezdeményezésére – az anya nélkül nevelkedő gyermekek napját is megrendezik.


A Szomszédok Lenke nénije, vagyis Komlós Juci Szegeden ismerkedett meg Földessy Géza színész-rendezővel, akivel hamar egymásba szerettek, és 1945-ben összeházasodtak. Lányuk, Földessy Margit szintén a színészi pályát választotta.

Komlós Juci színésznő és lánya, Földessy Margit otthonukban 1972-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Ruttkai Éva Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő 1950-ben házasodott össze Gábor Miklóssal, a szintén Kossuth-díjas színművésszel. Lányuk, Júlia 1953-ban született.

Ruttkai Éva és Júlia (Fotó: Nemzeti Fotótár)
Ruttkai Éva színésznő és kislánya, Júlia otthonukban (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Pogány Judit színművésznő 1971-ben házasodott össze Koltai Róberttel. Egy fiuk született, Gábor.

Pogány Judit fiával, Koltai Gáborral (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Tamási Eszter több mint harminc éven át volt a Magyar Televízió bemondónője. Kislánya, Krisztina, 1966-ban született.

Lugossy Zsuzsa színésznő, bemondó és Tamási Eszter, a Magyar Televízió bemondója, műsorvezető, színésznő három hónapos Krisztina kislányával (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő második fiát, Gergőt tartja karjában.

Piros Ildikó és Gergő (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Albert Flórián válogatott labdarúgó, az egyedüli magyar aranylabdás, a nemzet sportolója 1963. november 30-án kötött házasságot Bársony Irén színésznővel. Két gyermekük született, mindketten ismert sportolók lettek: Magdolna (1964) kézilabdázó és Flórián (1967) válogatott labdarúgó.

Albert Flórián labdarúgó gyermekei és felesége, Bársony Irén színésznő társaságában (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Keleti Ágnes édesanyjával. A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett ötszörös olimpiai bajnok magyar tornász idén ünnepelte 102. születésnapját. Ő a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője, 46 alkalommal nyert magyar bajnokságot és hétszeres csapatbajnok.

Keleti Ágnes tornász olimpikon édesanyjával otthonukban (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Tichy Lajos labdarúgó, a Bp. Honvéd játékosa, középcsatár, aki a szurkolóktól a nemzet bombázója becenevet kapta, és édesanyja, Tichy Margit között szoros volt a kapcsolat.

Tichy Lajos labdarúgó, a Bp. Honvéd sportolója, a válogatott keret tagja édesanyjával és húgával (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Lorán Lenke Jászai Mari-díjas színésznő és fia, László.

Lorán Lenke két és fél éves kisfiával, Lacival (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Ajánljuk még