Gyász

Elhunyt Gát György

Leginkább előzés közben készülnek a drága fényképek: szigorodtak a gyorshajtás szabályai

Szigorítottak a gyorshajtás szabályain: már minimális sebességtúllépés esetén is büntetnek, de csak akkor, ha megállítja a sofőrt a rendőr. A telepített traffipaxoknál, vagy a mozgó sebességmérőknél még elvileg megmaradt az a szabály, hogy bizonyos mértékű sebesség-túllépésig nem kell számítani bírságra. Naponta átlagosan 1700 gyorshajtót fognak el itthon, ez a szám most jelentősen emelkedhet.

Ha az autó sebességmérője szerint 70-nel mennek, az egyik navigációs alkalmazás szerint csak 68-cal haladnak. Ilyen anomáliák adódhatnak a sebességmérő műszerek között, főként akkor, ha idősebb autónk van. Ez májustól azért lehet probléma, mert a rendőrség szigorúbban bünteti a gyorshajtókat – számolt be róla az M1 Híradója.

A példaként említett esetben egy 70-es táblánál 68-cal menni rendben van. De ha 72-vel mennek, meg is büntethetik önöket. „Szerintem ez egy nagyon rossz dolog, mert most vagy a kilométer per órát figyelem folyamatosan, vagy pedig a forgalmat, én ezzel abszolút nem értek egyet” – mondta egy megkérdezett sofőr.

A nyíregyházi sofőrök többsége betartja a szabályokat, de nem ért egyet az új sebességmérés módszerével.

Szigorú büntetésre akkor kell számítani, ha a kocsit a rendőr állítja meg. A telepített vagy mozgó traffipaxoknál viszont továbbra is él az úgynevezett ráhagyásos gyakorlat. Vagyis száz kilométer per óráig plusz tizenöt, száz felett plusz húsz kilométer per óráig nem büntetnek.

Kapcsolódó tartalom

„Sebességbehatárolóval közlekedek, tehát beállítom ötvenre, akkor ötvennel fogok menni, ha kilencvenre, akkor kilencvennel, de azért nem szép dolog ez, nem tetszik” – fejtette ki véleményét egy másik autóvezető.

Naponta átlagosan 1700 gyorshajtót fognak el itthon, és leginkább előzés közben készülnek a drága fényképek. Egy autósoktató szerint ekkor is ügyelni kell a sebességhatár betartására.

„Gyorshajtás az előzéskor sem kap felmentést, tehát akkor sem lehet elmenekülni. Úgy kell kiválasztani  a lehetőségeket, figyelembe kell venni azt, hogy megelőzendő jármű és közöttünk ki tudunk-e alakítani akkora sebességkülönbséget, hogy a gyorshajtás nélkül végre tudjuk hajtani az előzést” – fogalmazott Simonffy Gergely autósoktató.

A gyorshajtásért kiszabható pénzbírság alsó határa 30 ezer forint, de extrém esetben akár 300 ezer forintra is bírságolhatják a sofőrt.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még