Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Szili Katalin: A Virtuális Erőmű Program példaértékű

A Virtuális Erőmű Program (VEP) példaértékű, hozzájárul ahhoz, hogy az életünkbe egyre inkább beleillik a takarékosság, az erőforrások felelős használata – hangsúlyozta Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, a VEP örökös védnöke, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke csütörtökön az Országházban, a Virtuális Erőmű Program XIII. Díjátadó Gáláján.

Felidézte, hogy a magyar parlamentben létrejött a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, 2013-ban az Országgyűlés megalkotta a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégiát. A dokumentum választóvíznek tekinthető, mert indikátorokat és felelősségi rendszert vezetett be, és kétévente lehetővé teszi, hogy „tükröt tartsunk magunk elé” – fogalmazott.

Szili Katalin köszöntőjében szólt arról, hogy a program tizenhárom évvel ezelőtti indulásakor egyebek közt célul tűzték ki, hogy a Virtuális Erőmű legyen Paks után a második legnagyobb erőmű.

Ez teljesült, hiszen a Virtuális Erőmű 2022 végére átlépte az 1000 megawattot (MW), ezzel megerősítette második helyét Paks mögött az erőművi rangsorban.

Szili Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a világ jelentős kihívásokkal néz szembe, a bolygó lakossága a következő generáció élhető környezetét használja el.

A rendezvényt videóüzenetben köszöntötte New Yorkból Kőrösi Csaba, az ENSZ Közgyűlésének elnöke, aki arról beszélt, hogy a világ elindult egy fenntarthatósági fordulat felé, de ez az átállás nem azonos sikerrel zajlik világszerte.

A fenntarthatósági fordulat lényege, hogy kevesebb energia felhasználásával növeljék az előállított érték mennyiségét, és egyik kulcseleme, hogy le tudják-e lassítani az emberi tevékenység okozta egyre gyorsuló klímaváltozást – mutatott rá.

Kapcsolódó tartalom

Molnár Ferenc, a Virtuális Erőmű Program jogtulajdonosa, a programot működtető Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. tulajdonosa és ügyvezetője kiemelte, az energiahatékonysági programot a lakosság számára is elérhetővé kívánják tenni.

A gálán mintegy 150 kiválósági elismerést adtak át önkormányzatoknak, mentoroknak, vállalatoknak, intézményeknek, szakmai szervezeteknek, szövetségeknek a programban elért teljesítményükért.

Az idén először osztották ki a VEP nagykövete címet. A VEP nagykövete díjat kapta Arany-Jádi Enikő, a VEP háziasszonya, aki éveken keresztül szervezte a díjátadókat, és koordinálta a program eseményeit.

A VEP nagykövete lett Áder János volt köztársasági elnök, a program korábbi fővédnöke, aki számos helyen és eseményen mutatja be és tanítja ma is a VEP modelljét.

Ezek közül kiemelkedik a 2019-es ENSZ New York-i klímacsúcs, ahol ENSZ jó gyakorlatként mutatta be a VEP-et a világ közvéleményének.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által 2011-ben elindított Virtuális Erőmű Program a legnagyobb szakmai és társadalmi összefogással rendelkező hazai energiahatékonysági program, amelyhez eddig több ezer vállalkozás, iskola és önkormányzat csatlakozott.

A Virtuális Erőmű Program célja igazolt energia-megtakarításokkal létrehozni egy virtuális erőművet Magyarországon, voltaképpen annyi megtakarítást elérni, amely kiváltja egy valódi erőmű létesítését.

Ajánljuk még