Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

Novák Katalin: Ferenc pápa látogatása erősítette a magyarság összetartozásának érzését

Jó volt magyarnak lenni a pápalátogatás idején is, és jó volt azt látni, hogy a szentatya is milyen nagyra értékel bennünket, magyarokat. Egyebek mellett erről beszélt a köztársasági elnök a közmédiának adott exkluzív interjúban. Novák Katalin hangsúlyozta: Ferenc pápa apostoli látogatása történelmi jelentőségű volt. „Olyan muníciót, olyan erőforrásokat kaptunk tőle, amelyekből a következő években is építkezhetünk” – fogalmazott az államfő az M1-nek adott exkluzív interjúban.

A köztársasági elnök az interjú kezdetekor úgy fogalmazott: az a három nap, amit a szentatya Magyarországon töltött, egy örömünnep és a büszkeség három napja volt nekünk, magyaroknak. Ferenc pápa jól érezte magát közöttünk – emelte ki.

Kapcsolódó tartalom

„Olyanok tudtunk lenni mi, magyarok, amilyenek mindig szeretnénk lenni ez alatt a három nap alatt, és ez büszkeséggel tölti el a szívemet”

– fogalmazott Novák Katalin.

Ferenc pápa felemelt bennünket abba a magaságba – folytatta –, ahol a nemzeti összetartozás érzését is megtalálhattuk.

A köztársasági elnök kifejtette: óvatosan kell bánni a történelmi jelző használatával, ugyanakkor ki meri jelenteni, hogy

Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatása történelmi jelentőségű volt. „Olyan muníciót, olyan erőforrásokat kaptunk tőle, amelyekből a következő években is építkezhetünk”

– szögezte le a magyar államfő.

Novák Katalin köztársasági elnök és Ferenc pápa (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Megjegyezte: ha megnézzük a magyar történelmet, láthatjuk, hogy a pápalátogatás nem egy gyakran ismétlődő esemény.

„Szövetségünk a szentatyával, Magyarország szövetsége a Vatikánnal erős alapokon áll, mivel ugyanazokban a keresztény alapértékekben hiszünk. Még akkor is, amikor nagy a csatazaj”

– mondta Novák Katalin.

Hangsúlyozta, hogy nagyon kevesen mernek napjainkban a béke hangján megszólalni.

Kapcsolódó tartalom

„Erre utalt a szentatya a Karmelita kolostorban tartott államfői fogadáson is, amikor azt mondta, hogy

a háború szólistái sokkal hangosabbak, mint a békekórus tagjai.”

Magyarországra irányította a figyelmet a pápa

Ferenc pápa Magyarországra irányította a figyelmet, és közelebb hozta egymáshoz és Jézus Krisztushoz a magyarokat, valamint reálisabbá tette a Magyarországról alkotott képet, hiszen sokan kritizálják az országot úgy, hogy nem jönnek el megnézni. De a pápa kíváncsi volt ránk, megnézte, milyen olyan országban lenni, olyan emberekkel találkozni, akik mernek önazonosak lenni, akik bátrak, kiállnak a nemzeti érdekekért és megélik a kereszténységet a mindennapokban – mondta az államfő.

Novák Katalin elmondása szerint az egyházfő búcsúzáskor azt mondta neki, hogy nem fáradt el, hanem feltöltődött, és ő is erőt merített abból, hogy látta milyen az, amikor egy európai nemzet megéli a kereszténységet, amikor Európát erősíteni és nem gyengíteni szeretné, közben pedig nem mond le azokról az alapvető értékekről, amelyekre több mint ezer éve építi az életét.

Kapcsolódó tartalom

Ferenc pápa fiatalokkal tartott találkozójával kapcsolatban az államfő azt mondta:

járt olyan helyeken a világban, ahol „papíron nagyobb szabadság van, mint Magyarországon”, és mégis panaszkodnak a fiatalok, hogy nem vallhatják meg a kereszténységüket.

Magyarország azonban arra törekszik, hogy egy hitvalló, keresztény fiatal is szabadnak érezhesse magát – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy számára lelkileg melyek voltak a legfelemelőbb pillanatok, az államfő azt válaszolta, hogy a vasárnapi szentmisén nagyon jó volt közösségben lenni, külön kiemelte a békeköszöntés rítusát, amikor szeretettel és nyitottsággal fordultak egymás felé az emberek.

Erre lenne szükség a mindennapokban is: a kegyelemre, az irgalomra, a megértésre, amelyekre a pápa is felhívta a figyelmet – emelte ki Novák Katalin.

Kapcsolódó tartalom

Szintén emlékezetes volt a búcsúbeszélgetés zárásaként egy közös Miatyánkot elmondani a pápával.

Kérdésre válaszolva elmondta, a szentatyával készült közös szelfivel azt szerette volna üzenni, hogy a keresztények modern módon, korszerűen tudnak az új kihívásokra, kérdésekre válaszolni, közben nem elfelejtve azt, ami állandó: az élet szentségét, a hagyományos családi értékek megerősítését.

Az államfő a közösségi médiában a pápa anyanyelvén, spanyolul közzétett csütörtöki videóüzenetében azt hangsúlyozta, hogy szentatya látogatása erőt, reményt, megerősítést adott nekünk.

Novák Katalin a magyar nemzet nevében megköszönte, hogy Ferenc pápa ismét eljött hozzánk Magyarországra, hogy átölelte a magyar nemzetet, megerősített bennünket a keresztény gyökereink melletti kiállásban, a család védelmében és a békéért tett folytonos erőfeszítéseinkben.

Kapcsolódó tartalom

„Tele van a szívünk hálával és szeretettel” – hangsúlyozta Novák Katalin, aki szerint

a pápa látogatása olyan emlékeket hagyott, amelyekről az utánunk következő generációk is megemlékeznek majd.

„Köszönöm, hogy segített bennünket abban, hogy mi, magyarok közelebb kerüljünk egymáshoz és az Úristenhez” – fogalmazott a köztársasági elnök, hozzátéve: imádkozom, imádkozunk a szentatyáért, és kérem, őrizze meg szívében olyan megkülönböztetett helyen a magyar nemzetet, aminek tanúbizonyságát adta magyarországi apostoli látogatásán.

Kiemelt képen: Novák Katalin köztársasági elnök interjút ad az M1-nek a Sándor-palotában, Budapesten, 2023. május 4-én (Forrás: MTVA)

Ajánljuk még