Aktuális

Hazánk biztonsági helyzetéről tájékoztatta a köztársasági elnököt a honvédelmi miniszter

Végleg kitiltaná az autókat a Lánchídról a BKK

Végleg kitiltaná az autókat a Lánchídról a Budapesti Közlekedési Központ. A cég vezérigazgatója kedden a jelenlegi forgalmi rend fenntartását javasolta, mely szerint csak a BKK járatai, valamint a taxik, biciklisek, motorosok hajthatnak át az átkelőn.

A sofőrök már megszokták, hogy kerülniük kell, mivel lassan két éve, hogy lezárták a Lánchidat. Budapesten így van egy három kilométeres Duna-szakasz, ahol nem lehet átkelni a túloldalra.

A Lánchidat most csak a BKK-járművek, illetve a taxik, motorosok és biciklisek használhatják. Ők is csak december óta, akkor kezdődött a tesztüzem.

Kapcsolódó tartalom

Sokak szerint Karácsony Gergely főpolgármester gyakorlatilag hivatalba lépése óta autósellenes politikát folytat. Amikor egyszerre több felújítás miatt szinte megbénult a város, azt javasolta a budapestieknek, hogy akik nem bírják a dugót, szálljanak ki a kocsijukból, és menjenek gyalog.

Bár a tervek ellen az autósok és a szakmai szervezetek is tiltakoznak, a főváros most mégis amellett állt ki, hogy végleg ki kell tiltani az autókat a Lánchídról.

A főpolgármester kabinetfőnökével közösen jelentette be a BKK vezérigazgatója, hogy azt javasolják: a felújítás után se térhessenek vissza az autósok a Lánchídra. Szerintük ugyanis a híd lezárása miatt csökkent Budapesten az autósforgalom. Az ötletnek egyáltalán nem örültek az M1 által megkérdezett autósok.

„Nem örülök neki, mert azért sok utat lerövidítene” – mondta az egyik megkérdezett autós. Egy másik sofőr úgy fogalmazott: „Borzasztó, mert munkaügybe kell menni, és megduplázódott az útidő.”

Kapcsolódó tartalom

Karácsony Gergely kabinetfőnöke szerint még lesz egy fővárosi szavazás is az ügyben.

 „Június 11-ig pedig minden 14 év fölötti budapesti kinyilváníthatja a véleményét a Lánchíd jövőjével kapcsolatban”

– mondta Karácsony Gergely kabinetfőnöke.

A Magyar Autóklub szerint szakmai döntésre lenne szükség és a főváros nem háríthatja át a felelősséget. A működőképességet pedig Budapest vezetésének kell biztosítani. „Határozott álláspontunk szerint ez egy kőkemény szakmai kérdés, amit a szakmának kell eldönteni, és nem vágyak és elképzelések alapján. Arról nem is beszélve, hogy ez a főváros felelőssége, tehát a felelősséget nem lehet téríteni” – mondta Gyulainé Tóth Zsuzsanna, a Magyar Autóklub jogi igazgatója.

A Lánchíd felújításához a főváros a kormánytól várna hatmilliárd forintot, ennek kifizetése azonban még kérdéses.

A múlt heti Fővárosi Közgyűlésen a Fidesz fővárosi frakcióvezetője bemutatta azt a megállapodást, amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és a főpolgármester írt alá. Eszerint az állami támogatás feltétele, hogy a Lánchíd felújítása miatt a gépjárműforgalom teljes vagy részleges korlátozása nem haladja meg a 18 hónapot. Ez a határidő pedig már tavaly decemberben letelt, így a Fidesz szerint Karácsony Gergely a lezárás fenntartásával megszegi a megállapodást.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A Lánchíd a felújított útpálya megnyitásának napján, 2022. december 16-án. Átadták az ideiglenes forgalomnak a felújított Lánchidat (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ajánljuk még