Időjárás

Érkezik a fagy és hózápor is lehet

A török elnök személyesen tüntette ki a földrengés után segítséget nyújtó hős magyarokat

| Szerző: hirado.hu
Recep Tayyip Erdoğan, Törökország köztársasági elnöke magas szintű állami elismerésben részesítette a HUNOR Mentőszervezetet. A kitüntetést dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a szervezet parancsnoka személyesen vette át Ankarában.

Az Ankarai Nemzeti Kongresszusi Központban nagyszabású ünnepséget rendeztek április 25-én, amelyre a törökországi földrengést követő kutató-mentésben részt vállaló szervezetek vezetőit hívták meg. Februárban több mint kétszáz török és több mint száztíz külföldi kutatási és mentési tevékenységet végző szervezet dolgozott a földrengés sújtotta régiókban. Valamennyi szervezet képviselői jelen voltak a rendezvényen.

Az eseményről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nemrég számolt be közösségi oldalán.

Magyarországról dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a HUNOR parancsnoka és Lehoczki László önkéntes kutató-mentő Hope nevű mentőkutyájával utazott Ankarába, az ünnepségen Matis Viktor törökországi magyar nagykövettel kiegészülve vettek részt – ismertette az esemény részleteit az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A török elnök által átadott dokumentumban szerint a Török Köztársaság önfeláldozó helytállásért adományozott állami kitüntetésével, az úgynevezett Hála kitüntetéssel (Decoration of Gratitude) fejezi ki a török nemzet háláját

a 2023. február 6-i Kahramanmaras epicentrumú, Törökország tizenegy tartományát közvetlenül érintő, több tízezer emberéletet és rendkívüli pusztítást okozó földrengéseket követő kutatási és mentési munkálatokban való részvételéért és önfeláldozásáért.

Kapcsolódó tartalom

A magyar mentőcsapat tagjai a családjuktól távol, nehéz körülmények között tették a dolgukat

A rendezvényen az összes mentőszervezet nevében Jackovics Péter mondott beszédet. Mint elmondta, a magyar mentőcsapat tagjai a családjuktól távol, nehéz körülmények között tették a dolgukat, azt, amire felesküdtek. Az ezredes hangsúlyozta, hogy a magyar sikerek kulcsa a felkészültségen túl a törökök támogatása és szolgálatkészsége volt. A parancsnok török nyelven fejezte be beszédét, amelyet hangos ováció követett.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2023 február 6-án nagy erejű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát. Magyarország hivatalos mentőcsapata, a HUNOR aznap indult Budapestről, hogy segítsen felkutatni Törökországban a romok alatt rekedt túlélőket. A hivatásos tűzoltókból álló mentőszervezetet Antakyába vezényelték, ahol a hatnapos kint tartózkodás során tizenhét túlélőt, köztük három gyermeket mentettek ki. A tizenhét túlélő mellett huszonkilenc áldozat holttestét is kiemelték.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Recep Tayyip Erdoğan, Törökország köztársasági elnöke magas szintű állami elismerést ad át. (Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Facebook)

Ajánljuk még