Aktuális

Videó: Busszal ütközött az autó Budapesten

Isten hozta, Ferenc pápa! Megmutatjuk, mi történt az apostoli látogatás első napján

  • Nemcsak az állami és egyházi vezetők fogadták a szentatyát a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, hanem száz gyerek is várta, akik közül ketten kenyeret és sót adtak neki. A pápa térdproblémái ellenére nem használta a kerekesszéket érkezésekor, a repteret pedig egy kis Fiat 500-as autóval hagyta el.
  • Katonai tiszteletadással fogadta Ferenc pápát Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palota előtti téren. Nem sokkal később a Karmelita kolostorban elmondott beszédében a szentatya úgy fogalmazott, ma a háború szólistái törnek utat maguknak, majd feltette a kérdést: vajon hol vannak a békét szolgáló kreatív erőfeszítések? Emlékeztetett: a szupranacionalizmus az ideológiai gyarmatosítás útja, mint az úgynevezett gender-kultúra. Ferenc pápa méltatta a magyar családpolitikát és Alaptörvényt. A szentatya négyszemközt találkozott Orbán Viktorral is. A miniszterelnök azt mondta: Magyarországon a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van, a keresztény út pedig ma a béke útja.
  • Ferenc pápa kora este a Magyar Katolikus Egyház képviselőivel találkozott Szent István-bazilikában. Azt mondta: az ateista üldözés alatt mártírhalált halt püspökök, papok, szerzetesek és szerzetesnők tanúsítják a magyarság sziklaszilárd hitét.

Kapcsolódó tartalom

A katolikus egyházfő gépe néhány perccel tíz óra előtt landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol már sokan várták.

Ferenc pápa nem a lépcsőn, hanem a másik oldalon szállt le a repülőről egy emelőszerkezet segítségével. Majd néhány másodperc múlva előlépett, a kerekesszéket nem használta.
Ekkor taps és üdvrivalgás fogadta. A szentatyát elsőként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntötte. Majd két népviseletbe öltözött gyermek friss kenyeret és sót adott át, ezzel kívánva jó szerencsét és egészséget a szentatyának.

Ahogy tovább haladt több mint száz fiatal várta, kezükben magyar és vatikáni zászlókkal. Ferenc pápa végig mosolygott és integetett. Közben előállt az autója, egy fehér színű Fiat punto 500-as, ezzel közlekedik majd Magyarországon. Innen először a reptéri váróba ment, ahol a katolikus egyházfő elsőként Semjén Zsolttal egy 20 perces, négyszemközti beszélgetést folytatott.

Ferenc pápa érkezésekor jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. Szijjártó Péter azt mondta: minden magyar ember számára hatalmas megtiszteltetés, hogy ismét hazánkba látogatott a szentatya.

Kapcsolódó tartalom

Ferenc pápa három nap alatt tucatnyi programon vesz részt és összesen hat beszédet tart, mindet olasz nyelven.

Kapcsolódó tartalom

Ferenc pápa a reptérről konvojjal indult a Sándor-palotához, ahol katonai tiszteletadással fogadták. A szentatya Novák Katalin köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott.

Novák Katalin a díszmenetet követően bemutatta az állami delegációt a szentatyának, és a pápa is bemutatta az államfőnek delegációjának tagjait. Majd Ferenc pápa Novák Katalin kíséretében lépett be a Sándor-palotába, ahol először bejegyzést írt a vendégkönyvbe.

Kapcsolódó tartalom

Az államfő ezután a zártkörű megbeszélésük előtt megmutatta a katolikus egyházfőnek szánt ajándékokat. Novák Katalin többek között az Alaptörvény egy díszpéldányát, egy a magyar gyerekek, fiatalok bibliai témájú alkotásaiból összeállított, kifejezetten a szentatya számára készült gyermekművészeti albumot, valamint egy andocsi Mária-kegyruhát ajándékozott Ferenc pápának.

A katolikus egyházfő ezután röviden üdvözölte a fiatalokat azon a felvételen, amely Novák Katalin közösségi oldalán jelent meg.

A videón a szentatya és az államfő együtt látható, Ferenc pápa pedig spanyolul azt mondja: „Üdvözlöm a fiatalokat!

Az Alaptörvény is kimondja, Magyarországon a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van. Kereszténység nélkül ma Magyarország nem létezne” – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök a Sándor-palotában, ahol négyszemközti megbeszélést folytatott a szentatyával. A miniszterelnök hozzátette: Magyarországnak akkor van jövője, ha a keresztény úton marad, a keresztény út pedig ma a béke útja.

Az egyeztetést követően Orbán Viktor is ajándékokat nyújtott át Ferenc pápának, aki ezután a Karmelita Kolostorban találkozott az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testületek képviselőivel.

Hisszük, hogy a szentatya érkezése Magyarországra nem véletlen, hanem az éppen alkalmas pillanat és hely a találkozásra, a harangok megkondítására, az igazságos béke meghirdetésére” – jelentette ki Novák Katalin az egyházfőt köszöntő beszédében a Karmelita kolostorban. A köztársasági elnök azt mondta: „szövetségesek vagyunk”. Együtt védjük az emberi életet, a nőt és a férfit külön-külön és egymással összekapaszkodva, az üldözött keresztény testvéreinket is. Szövetségünknek most tragikus időszerűséget ad a szomszédunkban dúló véres háború – hangsúlyozta az államfő.

Elmondható, hogy a nemzetek közötti békés és stabil közösség felépítése iránti lelkesedés mintha eltűnt volna az emberek fejéből, miközben megjelentek az ellentétek, a kommunikáció hangneme pedig elmérgesedett – mondta Ferenc pápa.

Ukrajnával kapcsolatban feltette a kérdést: vajon hol vannak a békét szolgáló kreatív erőfeszítések?

A nemzetek fölöttiséget hirdető szupranacionalizmusról pedig azt mondta: az valójában az ideológiai gyarmatosítás alantas útja, amely eltünteti a különbségeket, mint az úgynevezett gender-kultúra esetében.

A pápa arról is beszélt: ehelyett csodálatos, ha egy személy- és emberközpontú Európát építünk, ahol hatékony születés- és családpolitika működik, úgy, mint Magyarországon.

Ezzel kapcsolatban jelzésértékűnek nevezte a magyar Alaptörvény megfogalmazását, amely szerint hisszük, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez.

Az egyházfő többször is megszólalt magyarul. Egyik mondatában, a krisztusi szelídségről és nagylelkűségről szólva a közmédia jótékonysági műsorának címét idézte: vagyis a jónak lenni jót.

 

Kapcsolódó tartalom

A délután folyamán pedig teljesen megtelt a Szent István-bazilika előtti tér, ahol Ferenc pápa, pénteki programjának utolsó állomásán, az egyház képviselőivel találkozott.

A szentatya ide is egy fehér kisautóval érkezett, a tömeg hatalmas vastapssal fogadta. Közben zúgtak a bazilika harangjai, jelezvén a katolikus egyházfő jelenlétét, aki megáldotta a tömeget.
Ferenc pápát először Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, majd Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke köszöntötte a Szent István-bazilikában.

A kupola alá érve a szentatya megáldotta az egyház képviselőit, püspököket, papokat és diakónusokat, akik a bazilikában fogadták a szentatyát. Az egyház képviselői ezután egyesével beszédet intéztek Ferenc pápához.

Kapcsolódó tartalom

Szeretnénk ebben a változó világban hitelesen tanúságot tenni arról, hogy nekünk Krisztus a jövőnk” – mondta Veres András püspök.

Brenner József atya testvéréről, a kommunisták által brutálisan meggyilkolt Brenner Jánosról emlékezett meg, akit éppen Ferenc pápa avatott boldoggá öt évvel ezelőtt.

Az apácák képviselője is hálát adott Ferenc pápának, hogy ellátogatott Magyarországra. „A nővérekkel azon dolgozunk, hogy Istennek olyan eszközei tudjunk lenni ebben a világban, ebben a környezetben, akiken keresztül fel tudja ragyogtatni az evangélium örömét” – mondta az apácák képviselője.

Ezután Ferenc pápa így kezdte beszédét: „Krisztussal, és Krisztusban, semmit Krisztuson kívül, semmit az Úrtól távol. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha Krisztus a jövőnk, ő az alfa és omega, aki van, aki volt és aki eljön, a Mindenható. A kezdet és a vég, az emberi történelem alapja és végső célja”.

Hozzátette: bár világunkat időnként viharok rázzák meg, nyugaton a hit sok helyen válságba került, de nem szabad engednünk a csüggedésnek, és nem szabad szem elől veszítenünk a feltámadt Krisztust.

Kiemelte: Isten jelen van a közösségben, ezért a lelkipásztorokra hatalmas szüksége van a világnak, hogy közösséget hozzanak létre Istennel. Amikor az emberi templomok összeomlanak, akkor is bíznunk kell Istenben, és a keresztényeknek prófétáknak kell lenniük a világban – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még