Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

KIM helyettes államtitkár: Célunk, hogy minél több magyar feltaláló ismerje fel az iparjogvédelem fontosságát

Azon dolgozunk, hogy minél több projektből jöjjön létre a piacon hasznosított technológia, és minél több magyar feltaláló ismerje fel az iparjogvédelem fontosságát – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a Millenniumi Díjak átadásán szerdán Budapesten, a szellemi tulajdon világnapján rendezett ünnepségen.

Varga-Bajusz Veronika elmondta, kiemelt szerepe van a díjnak, hiszen az idei kitüntetettek listája is azt mutatja, hogy igen széles körben tudja segíteni a tulajdonost a szellemijog-védelem; branddé, termékké válhat akár egy színház vagy mesekönyv is.

Varga-Bajusz Veronika elmondta,

a kormány célja, hogy az évtized végére Magyarország azon öt európai ország közé tartozzon, ahol a legjobb élni és dolgozni, amihez versenyképes gazdaságra van szükség, olyan vállalkozásokkal, amelyek megállják a helyüket a nemzetközi versenyben.

Ehhez elengedhetetlen a kutatás-fejlesztés, innováció és innovációvédelem, hogy minél több új megoldás, szabadalmaztatott technológia jöjjön létre – tette hozzá.

Kiemelte: a hazai kutatás-fejlesztési források korábban soha nem látott szintet értek el, Magyarország 2021-ben 907 milliárd forintot, azaz a bruttó hazai össztermék 1,65 százalékát költötte erre a célra, amelyből a kormányzat ráfordítása 318 milliárd forintot tett ki. A megemelt finanszírozásnak, illetve az egyetemek modellváltásának eredményeként minden eddiginél többen dolgoznak kutató-fejlesztőként napjainkban – közölte a helyettes államtitkár.

Levetített videóüzenetében Daren Tang, az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) főigazgatója arról beszélt, hogy

az idei világnapon a nők állnak a középpontban, mert bár a világ népességének több mint felét képviselik, a nemzetközi szabadalmi bejelentéseknek csak 16 százalékát nyújtják be nők, ráadásul tíz állásból mindössze hármat töltenek be a természettudományi, a technológiai, a mérnöki és a matematikai területeken.

Gyetvainé Virág Dóra, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökhelyettese úgy vélte, a régi sztereotípiák máig jelen vannak, nemcsak a férfiak, hanem a nők gondolkodásában is, ezért számtalan kihívással kell megküzdeniük a tudományos pályán és a szellemitulajdon-védelem területén is.

Azonban a nők intenzívebb bevonásával a kreativitás és az innováció felgyorsulhat, hiszen mindig meglepő, új megoldásokat eredményez, ha több nézőpontból vizsgálunk meg egy problémát, a női és a férfi gondolkodás eltérése miatt pedig éppen ez a helyzet – fejtette ki az elnökhelyettes.

Leszögezte:

ha nem ismerjük el és nem támogatjuk a nők innovációhoz és kreativitáshoz való hozzájárulását, akkor olyan értékes ötletekről és meglátásokról maradunk le, amelyek áttörést hozhatnak az orvostudománytól a technológiai területeken át a kreatíviparig bárhol”.

Idén öt díjazott kapta meg a szellemitulajdon-védelem területén kiemelkedően teljesítőknek járó Millenniumi Díj kitüntetést: a Barabás Téglakő Kft., Bartos Erika író, a Déryné Program, a KEROX Ipari és Kereskedelmi Kft., valamint a Zwack Unicum Nyrt.

Az elhangzott méltatás szerint a térburkolat-gyártással foglalkozó Barabás Téglakő Kft. célja, hogy Magyarországon a családi házak udvarai, a közterületek és a lakóövezetek burkolatainak minősége a nyugati országok színvonalát elérje. Termékeiket oltalmi portfólióval védik és a jogérvényesítésre is nagy figyelmet fordítanak.

Bartos Erika Pro Familiis-díjas meseíró Bogyó és Babóca sorozatából rajzfilm is készült, tudatos brand-építése eredményeként alkotásai több különböző termékkörben is megjelentek:

illusztrált kiadványai és az animációs filmsorozat mellett ajándéktárgyakban, társasjátékokban és egyéb játékok formájában is találkozhatunk az általa életre hívott karakterekkel.

A Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója által megálmodott és 2020-ban elindult Déryné Program összetett módon kíván támogatást nyújtani a színházi szakma eddig perifériára szorult területeinek, küldetése, hogy feltámassza, felpezsdítse a vidék kulturális életét. Jelmondata: „Színház mindenkinek!”

A Kerox Ipari és Kereskedelmi Kft. fő profilja a kerámiaszelepek fejlesztése, gyártása és forgalmazása sokfajta kialakításban, egykaros, joystick, kerékpáros, terelő, nyomáskiegyenlítő, termosztatikus, öko és újabban nyomógombos kategóriákban. Stratégiájuk alapja a folyamatos fejlesztés, amelyet egy 25 fős mérnökcsapat felügyel. Jelenleg 619 munkavállalóval dolgoznak és 42 országba szállítanak termékeket.

A magyar szeszesital-gyártás egyik zászlóshajója, a Zwack Unicum Nyrt. az elmúlt kétszáz évben sok viszontagságot sikeresen túlélt, évszázados tradícióira, szakmai presztízsére, szakértelmére, stabil értékeire építve dinamikus, folyamatosan megújuló társaság maradt. Innovatívan fejlesztenek, figyelmet fordítva az iparjogvédelemre is, védjegyeik mellett számos formatervezési mintával és használati mintával is rendelkeznek.

Ajánljuk még