Rendkívüli

Szép volt lányok! Kijutott a párizsi olimpiára a női kézilabda-válogatott

Júliustól egységesen 18 százalékos alapbéremelést javasol az ápolóknak

Júliustól egységesen 18 százalékos alapbéremelést javasol az ápolóknak, és emelni javasolja az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók bérét is.

A belügyi tárca az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében emlékeztetett: a kormány tavaly év végén jelentette be, hogy az orosz-ukrán háború és „az Európai Unió okozta szankciós gazdasági nehézségek ellenére is” folytatni kívánja az egészségügyi ágazatban a béremelést.

Kapcsolódó tartalom

A 2022. januári egészségügyi szakdolgozói béremelés után 2023 júliusától újabb alapbéremelésre számíthatnak az ápolók és az egészségügy nem gyógyító területein (többi között gazdasági, műszaki, pénzügy-számviteli) dolgozók – írták.

A szakmai egyeztetéseket követően az ápolói alapbéremelés javasolt mértéke egységesen 18 százalék.

Közölték: az erről szóló rendelettervezetet a Belügyminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátja, emellett a szakmai egyeztetések is folytatódnak. A kormány döntése 2023 májusában várható.

A kormány a háború okozta rendkívüli kiadások ellenére 50 milliárd forintot különített el az ápolók és az egészségügyben dolgozók idei alapbéremelésére. A 2022. decemberi kormánydöntés azt is tartalmazza, hogy az alapbéremelés 2024 márciusában folytatódni fog – mértékéről később döntenek – áll a kommünikében.

Azt írták, hogy a BM javaslata szerint a júliusi ápolói alapbéremelés mintegy 84 ezer egészségügyi szakdolgozót érint. Az ápolói béremelésre idén 41,5 milliárd forintot fordít a kormány.

Kapcsolódó tartalom

Úgy folytatták: az egészségügy nem gyógyító területein dolgozó több mint 24 ezer ember béremelésére a kormány idén 8,4 milliárd forintot biztosít.

A tárca emlékeztetett arra, hogy az orvosok bére is emelkedett január 1-jével.

Végrehajtotta a kormány a Magyar Orvosi Kamarával korábban megkötött béremelési megállapodás utolsó lépését is: az orvosoknak ez év elejétől újabb 11 százalékkal emelkedett a bére – fűzték hozzá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a kormány 2010 óta az egészségügyben hajtotta végre a legnagyobb mértékű béremelést, a szakorvosok a többszörösét kapják bérként annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt, az ápolók bére átlagosan több mint kétszeresére emelkedett, legutóbb tavaly januárban volt a 2021 évi alapbérhez képest 21 százalékos ápolói alapbéremelés.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még