Fontos

Kommandósok vetettek véget egy túszejtésnek Berlinben

Újabb fontos lépés a pedagógus-béremelés felé, részleges megállapodás született Brüsszelben

| Szerző: hirado.hu
Részleges megállapodás született az uniós pénzekről Brüsszelben – ezt Varga Judit erősítette meg, miután tárgyalt a jogérvényesülésért felelős európai uniós biztossal. Az igazságügyi miniszter szerint a technikai tárgyalások lezárultak. Vagyis a kormány a biztosi kollégium döntését várja, és ha az is megvan, elkezdhetik utalni a Magyarországnak járó forrásokat. A belügyminisztérium szerint, ha megérkeznek az uniós pénzek, akkor a rendszerváltás óta a legnagyobb pedagógusbér-emelés valósul meg itthon.

 

Igen, dolgoztunk azért, hogy az Európai Unió olyan feltételeket támasszon, amelyek lebontják, de legalábbis meggyengítik Orbán korrupt, önkényre épülő világát” – Gyurcsány Ferenc néhány hete ezzel a kijelentéssel vallotta be, hogy a Magyarországnak járó uniós pénzek ellen lobbiznak.

A DK elnöke később egy rádióműsorban is ráerősített erre és azt mondta: a hazánkkal szemben támasztott úgynevezett 27 szupermérföldkő csak egy álca Brüsszel részéről.

A DK brüsszeli képviselőit külön kiemelete Gyurcsány Ferenc, mint akik nagyon sokat tesznek azért, hogy az EU olyan feltételeket támasszon Magyarországnak, ami a kormány bukásához vezetne.

Úgy látszik azonban, hiába fáradoztak a magyar baloldali politikusok azon, hogy saját hazájuk elessen a jogos uniós forrásoktól.

Kapcsolódó tartalom

Varga Judit hétfőn arról számolt be, hogy technikai megállapodás született az igazságügyi csomagról. Az igazságügyi miniszter hétfőn Didier Reynders jogérvényesülésért felelős európai uniós biztossal tárgyalt Brüsszelben.

Varga Judit hozzátette, már csak a biztosi kollégium döntését várják, a törvénymódosítási javaslatok ez után kerülhetnek a magyar parlament elé.

Innentől kezdve lépéskényszerben az Európai Bizottság döntéshozó testülete van. Látszik, hogy Magyarország a saját részéről, amit vártak tőle, azt teljesítette, mindenféle baloldali álhírekkel ellentétben. Éppen ezért a közeljövőben be kell következzen ez a testületi döntés, és akkor aszerint a határidő, vagy menetrend szerint tudunk előre menni. Biztos, hogy ami rajtunk múlik, amikor megjön a jóváhagyás, akkor a benyújtásnál nem fogunk késlekedni” – hangsúlyozta.

Kapcsolódó tartalom

Újabb fontos lépés a pedagógusbér-emelés felé, részleges megállapodás született Brüsszelben. Így reagált a hírre közösségi oldalán a belügyminisztérium államtitkára. Rétvári Bence azt írta: a folyósítást követően azonnal 581 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére.

A Belügyminisztérium célja, hogy a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülését emelje. Ezt a belügyminisztérium közölte. Azt írták: ha megérkeznek az uniós források, akkor megvalósul a legnagyobb pedagógusbéremelés a rendszerváltás óta. A tárca kiemeli, hogy az idei béremelés mértéke januárig visszamenőleg legalább 21 százalékos lesz. 2024-ben 25 százalék, 2025-ben pedig további 29-30 százalék lehet az emelés mértéke. A kormány azt vállalta, hogy 2025-re a pedagógusok átlagfizetése eléri a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Kiemelt kép: Varga Judit igazságügyi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Ajánljuk még