Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Fülöp Attila: 2010 óta 150 százalékkal nőtt a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása

Az elmúlt három kormányzati ciklusban 150 százalékkal nőtt a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Fülöp Attila a Megváltozott munkaképességű emberek támogatása című projekt zárórendezvényén elmondta, jelenleg 4,7 millió ember dolgozik Magyarországon, ez a szám 2010 óta 30 százalékkal, mintegy egymillióval nőtt, a megváltozott munkaképességű embereknél azonban 150 százalékos volt a bővülés, tehát a legnehezebb helyzetben lévők tudtak a leginkább bekapcsolódni a foglalkoztatásba.

Az államtitkár úgy fogalmazott:

„Háborúban és békében is a legütőképesebb, ha munkaalapú társadalmat építünk.”

Azt mondta, 2010 előtt a baloldal „gyáva” politikát folytatott, mert nem merte a foglalkoztatás felé elvinni a fogyatékossággal élőket, a tartósan beteg embereket, 2010-ben azonban szemléletváltás történt.

Kapcsolódó tartalom

A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a megváltozott munkaképességű emberek esetében ne azt nézzék, miben szenvednek hiányt, hanem azt, mire lehet használni a megmaradt munkavégző képességüket.

Hozzátette,

a kormány feltett szándéka, hogy mindenkinek találjon munkát, mert a munkavégzés a társadalmi kötődéshez, a kapcsolatokhoz, a szocializációhoz is jelentősen hozzájárul.

Tóth Tibor, a projektet megvalósító Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet főigazgatója közölte, a 7,5 évig működő, majdnem 17 milliárd forintból megvalósuló program a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációját és munkába állását segítette.

Kapcsolódó tartalom

Segítették a résztvevőket abban, hogy munkára kész állapotot érjenek el, illetve a munkahely megtartásában. Igyekeztek minél több munkaadót felkeresni és tájékoztatni őket a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának lehetőségeiről és előnyeiről, szakmai fórumokat tartottak, amelyeken az álláskeresők és a munkáltatók találkozhattak, rehabilitációs és mentori képzéseket szerveztek, valamint létrehozták az Érték vagy! – Megváltozott munkaképességű álláskeresők portálját – sorolta az igazgató.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még