Baleset

Lezuhant egy hídról az autóbusz, negyvenöten meghaltak

Jelentős energiamegtakarítást értek el a kormányhivatalok, hamarosan az önkormányzatok és a kis cégek is sokat spórolhatnak

Rendkívül jelentős energiamegtakarítást értek el a kormányhivatalok és a járási hivatalok az elmúlt fűtési idényben. György István államtitkár azt mondta: a most lezárult fűtési szezonban a korábbihoz képest a gázfogyasztás 53 százalékkal, az áramfogyasztás pedig 26 százalékkal csökkent a hivatalokban. A jövő hónaptól pedig többek között az önkormányzatok, kiscégek, alapítványok spórolhatnak sokat a rezsin, ugyanis több mint 50 százalékkal kapják olcsóbban a gázt és az áramot.

Rendkívül jelentős energiamegtakarítást értek el a kormányhivatalok és a járási hivatalok az elmúlt fűtési idényben. Erről beszélt közösségi oldalára feltöltött videójában a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

„Egy nagyon tudatos fejlesztéspolitikát végzünk és ebben komoly helyen szerepel az, hogy az energiaracionalizálást végre tudjuk hajtani. A 2015-től elindult program szinte mindenhol a napelemes fejlesztést, a hőszigetelést, a nyílászáró cserét tartalmazták. Ezek a beruházások mindig energiaracionalizálást is tartalmaznak” – hangsúlyozta György István területi közigazgatásért felelős államtitkár.

A fejlesztések eredményeként a mostani fűtési szezonban a gázfogyasztás 53 százalékkal, az áramfogyasztás 26 százalékkal csökkent a hivatalokban.

A Zala Vármegyei Gellénházán, a polgármesteri hivatalban folyamatosan ellenőrzik az energiaszámlákat. A tavaly rekordmagasságokba nőtt energiaköltségek miatt igyekeznek folyamatosan takarékoskodni.

„A kultúrháznál nagyon nagy mértékű volt az emelkedés, illetve az óvodánál is. A tavalyi évi összegeket figyelembevéve például az óvodánál tavaly az áramszámla havi hatvanezer forint körül mutatkozott. Ez a változás következtében 110-120 ezer forint lett” – ismertette Farkas Imre Józsefné polgármester.

Gellénháza és számos más önkormányzat a kormánynak köszönhetően május 1-től kicsit fellélegezhet,  hiszen több mint 50 százalékkal kevesebbet kell majd fizetniük az áramért és a gázért.

Az így megtakarított pénzt közétkeztetésekre, útfelújításokra, szociális gondozásra fordíthatják.

A földgáznál nagyjából 14 ezer felhasználót, az áramnál pedig 17 ezer ügyfelet, jellemzően kisvállalkozásokat, önkormányzatokat egyházakat és alapítványokat érint az árcsökkenés. Azokat, amelyek a rezsiszabályok átalakítása előtt a lakossághoz hasonlóan egyetemes szolgáltatásként kapták az energiát.

Az árcsökkenésből adódó veszteséget, ami nagyjából húszmilliárd forintra tehető, a szolgáltató, az MVM állja. Az M1-nek nyilatkozó energiajogász szerint ezt az összeget a cég nem háríthatja át senkire.

Kapcsolódó tartalom

„Nem tudják áthárítani, ez a hatósági áras rendszernek a magyar rezsicsökkentéses rendszernek is a garanciaszabálya, hogy ez mindenképpen a szolgáltatónál jelentkező veszteség. A szolgáltató veszteségét azt a jogalkotó jogosult, illetve köteles is kompenzálni különböző jogszabályi együttes alapján. A forrása pedig az a rezsivédelmi alap, amibe különadóval – tehát ez egy költségvetési fejezet maga ez a rezsivédelmi alap – ugye különadóval kerülnek bele ebbe források” – szögezte le Tóth Máté energiajogász.

Fontos, hogy a családok esetében év végéig biztosan maradnak a rezsicsökkentett árak és az átlag feletti fogyasztásra meghatározott úgynevezett lakossági piaci árak is változatlanok maradnak.

Az energiahatóság elemzései szerint az energiaválság berobbanása, a rezsicsökkentés és az elszámolás szabályainak átalakítása óta a magyar fogyasztók, ezen belül is a családok energiafelhasználási szokásai látványosan megváltoztak. Ami azt jelenti, hogy az adatok szerint jelentős energiát spóroltak meg a most lezárult fűtési idényben, az egy évvel korábbihoz képest.

A földgáz belföldi felhasználása például idén januárban, tehát a tél közepén 40 ezer terajoule alatt volt, ami 2008 óta a legalacsonyabb január havi érték. A hazai összes villamosenergia-felhasználás pedig 4000 gigawattóra közelében alakult, ami csaknem 10 százalékos éves csökkenést jelent.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még