Baleset

Három személyautó ütközött össze, torlódik a forgalom az autópályán

Magyar intézet vezeti a nemzetközi tüdőszűrési programot

Magyarország is csatlakozott egy globális tüdőszűrési programhoz. Az Országos Korányi Pulmonológiai Központ, valamint a Debreceni és a Pécsi Tudományegyetem vesz részt az akcióban. Hazánkban vezető halálok a tüdőrák. Rendszeres szűréssel az eset megelőzhető lenne.

„Ha valaki nem jár szűrővizsgálatra, és ha olyan stádiumban találjuk meg a daganatot, hogy ez egy-két éven belül a legjobb kezelésekkel is a páciens életének a végét jelenti. Ezzel szemben hogyha egy korai stádiumban, jól operálható daganatot találunk, jó eséllyel teljes gyógyulás várható” – hangsúlyozta Kovács András radiológus szakorvos.

A tüdőrák ott van a tíz vezető halálok listájában. Magyarországon többen halnak meg évente tüdőrákban, mint bármely másik európai uniós tagállamában.

Itthon évente százezer főre vetítve 345 esetet jegyeztek fel. Utánunk Horvátország és Szlovákia következik, a sort pedig Ciprus zárja.

Kapcsolódó tartalom

A hatékony tüdőrákszűrést most egy kampány keretében is népszerűsítik. Az akció elérhetővé teszi a vizsgálatokat azoknak is, akiknek eddig nem volt rá lehetőségük.

A nemzetközi szűrőprogram az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vezetésével, valamint a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem együttműködésével történik Magyarországon.

Nálunk 2013-ban Hunchest néven már itt a Korányiban elindult az első tüdőrákot kiemelni célzó szűrési program. Ezt tudtuk folyatni egy országos kiterjesztéssel a kormány által biztosított forrásokból, és tulajdonképpen ennek egy következő eleme az, amikor mindennek a tudásnak a birtokában megkerestek bennünket, hogy elvállalnánk-e egy munkacsoport vezetését ebben a nagy európai nemzetközi programban” – mondta Horváth Ildikó, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tudományos és oktatási igazgatója.

A tüdőrákszűrő program hivatalosan április 1-jén indult és három éven keresztül érhető el.

Ajánljuk még