Időjárás

Szombaton érdemes kirándulni, mert utána jön a feketeleves

A kormány mérsékelné a gazdák aszálykárát: ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés

Az Európai Bizottság ígérete szerint az ukrán gabona Afrikát segítette volna, ehelyett a magyar agrárpiacot tette tönkre – emlékeztetett a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra, hogy miért kellett huszonöt termékkörre behozatali tilalmat elrendelni Ukrajna irányából. Gulyás Gergely azt is bejelentette: idén ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés, miután a tavalyi aszály jelentős károkat okozott a termelőknek.

 

Egy Ukrajnából érkezett, kukoricát szállító kamiont ellenőriztek a NAV és a NÉBIH szakemberei a záhonyi határállomásnál. A szakemberek átvizsgálták a szállítmányt, mintát vettek belőle, majd leplombálták a járművet. Az ukrán gabona ugyanis a kormány döntése értelmében június 30-ig csak így folytathatja az útját Magyarországon át a célországába. Ez azonban csak egy része az ellenőrzésnek. A szállítmányt az Elektronikus Közúti Áruforgalom-ellenőrző Rendszer által folyamatosan figyelemmel kísérik, és súlyellenőrzésekkel is követik az útját. Ezen keresztül látják, hogy a szállítmány letér-e a kijelölt humanitárius útvonalról és azt is, hogy elhagyta-e az országot.

Kapcsolódó tartalom

A kedden megjelent kormányrendelet szerint

a kormány a magyar gazdák és fogyasztók védelme érdekében 25 ukrán mezőgazdasági termékre írt elő behozatali tilalmat. Ez kiterjed a gabonaféleségekre, az olajos magvakra, a lisztre, étolajra, mézre és egyes húsfélékre is.

Szakemberek szerint ez már csak az élelmiszerbiztonság miatt is fontos. Az eddig

Ukrajnából beérkezett termésben ugyanis találtak toxinnal szennyezett, genetikailag módosított mintákat, és olyanokat is, amelyeket az Európai Unióban már rég betiltott vegyszerekkel kezeltek. Ezért a hatóságok 29 tonnányi szállítmányt már meg is semmisítettek.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Bizottság kezdetben nemtetszését fejezte ki, amiért Magyarország, és más tagállamok is saját hatáskörben megtiltották az ukrán termékek importját. Az agrárminiszter szerdán Brüsszelbe utazott, ahol bolgár, lengyel, szlovák és román kollégájával közösen tárgyaltak az Európai Bizottság illetékeseivel. Nagy István elmondta, a tárgyalások nem zárultak le, de Brüsszel várhatóan jóváhagyja az ukrán mezőgazdasági termékekre kivetett tilalmat.

„Cselekvési kényszerbe hoztuk az Európai Uniót, és azt tudtuk elérni, hogy a mai nappal egy olyan ajánlatot kaptunk, ami mindazokat az intézkedéseket, amelyeket eddig bevezettünk, azt törvényessé, és legálissá teszi. Két csomagban kaptuk ezt az ajánlatot. Az egyik csomagban szerepel annak a jogi háttere, amely megteremti a lehetőséget arra, hogy Magyarország továbbra is importtilalmat tarthasson fenn az ukrán mezőgazdasági termékek irányában” – mondta Nagy István agrárminiszter.

Az ukrán gabonaexport tönkreteszi a magyar gazdákat – mondta a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszer. Gulyás Gergely mindezt az elmúlt időszak megdöbbentő ukrán gabonaimport számaival szemléltette –

az elmúlt időszakban a kukoricabehozatal 7000 százalékkal, a búzabehozatal pedig 1100 százalékkal nőtt Ukrajna felől.

„Az a helyzet még egyszer nem állhat elő, hogy a magyar mezőgazdasági piacot, azon belül is a gabonapiacot szétverje az az ukrán gabona, amit annak idején azért engedtünk be, mert azt mondták nekünk, hogy ezzel tudunk Afrikában az éhezőknek segíteni” – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kapcsolódó tartalom

Gulyás Gergely hangsúlyozta: A közúti szállítás szigorúbb ellenőrzésére kell számítani a közeljövőben. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a kormány mérsékelni kívánja a gazdák kárát a tavalyi aszály miatt, ezért

idén ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés.

A kiemelt képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.  (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ajánljuk még