Aktuális

„A kultúra a kötődéseink kötege” – átadták a Lajtha Ház Kulturális Központot

Iskolai energetikai fejlesztés Miskolcon több mint 220 milliós támogatásból

Lezárult a miskolci Művészeti Iskola energetikai korszerűsítési projektje több mint 220 millió forintos támogatásból – tájékoztatta a vármegyeszékhely önkormányzata az MTI-t.

A közlemény szerint az önkormányzati tulajdonú épület korábban középiskolának adott helyet, azonban évek óta üresen állt. A felújítást követően az ingatlanban a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnáziumot, valamint a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. irodáit helyezik el. A két intézmény várhatóan májusban, illetve júniusban veszi birtokba a létesítményt.

A projektben megvalósult a homlokzati nyílászárók cseréje az eredeti megjelenésnek megfelelően, az épület utólagos belső oldali hőszigetelést, a lábazati fal utólagos hő- és vízszigetelést kapott.

Korszerűsítették a teljes fűtési rendszert és a villamos hálózatot, valamint az akadálymentes előírásoknak megfelelően liftet létesítettek, és így alakították ki a főbejáratot, a mosdót és a parkolót is.

Mint írták, az épület infrastrukturális fejlesztését a magyar költségvetés 500 millió forinttal támogatta, ebből korszerűsítették a víz- és szennyvízhálózatot, továbbá megújultak a belső nyílászárók, a padlóburkolatok, falfelületek, vizesblokkok, és az udvaron lévő parkoló is új aszfalt kopóréteget kapott. A földszinten kialakítottak egy tálalókonyhát és étkezőt a szakgimnázium diákjainak ellátásához.

A beruházás megvalósításához a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban 222 millió Ft európai uniós forrás is hozzájárult.

A fenti támogatásokon túl az épület felújításához szükséges önerőt az önkormányzat adta, ehhez 100 millió forintos kormányzati támogatást kapott – olvasható a közleményben.

Ajánljuk még