Rendkívüli

Elindult a visszaszámlálás! Kövesse nálunk a SpaceX holdrakétájának kilövését

Pedagógusbér-emelésre készül a kormány: 2025-ig 75 százalékkal emelkedhetnek a bérek

| Szerző: hirado.hu
Az elmúlt 30 év legnagyobb pedagógus béremelésére készül a kormány, de ehhez szükség van a Magyarországot megillető uniós forrásokra is – erről a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszélt az M1-en. Rétvári Bence a pedagógusok jogállását rendező törvényről azt mondta: a cél az, hogy aki többet és jobban dolgozik, az magasabb fizetést is kapjon.

 

Az elmúlt 30 év legnagyobb pedagógus béremelésére készül a kormány – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1-en.

Kapcsolódó tartalom

Ez azt jelenti, hogy 2025-ig 75 százalékkal emelkednének a bérek.

Az év eleji 10 százalékos emelés mértéke még idén 21 százalékra nőne. Amit jövőre 25, utána pedig 29 százalékos béremelés követhet. Mindehhez pedig csak arra van szükség, hogy megérkezzenek az EU-s források.

Csakhogy a baloldal folyamatosan azon dolgozik, hogy ez ne történhessen meg, vagyis hogy ne engedjék be az uniós pénzeket hazánkba, amiből a kormány béremelést is tudná biztosítani a pedagógusoknak.

Erre utal az az interjú is, amit április elején Gyurcsány Ferenc adott a Spirit FM-nek.

„Valójában az unió azt mondta, hogy akkor kaptok pénzt, ha fölszámoljátok a NER-t. Csak ez bele van öltöztetve egy ilyen jogi köntösbe” – fogalmazott.

A volt miniszterelnök az interjúban azt is elmondta: a DK azon is dolgozott, hogy Brüsszel minél több feltételt támasszon hazánkkal szemben.

Kapcsolódó tartalom

Baloldali képviselők a pedagógusok jogállását rendező státusztörvényt is bírálják. Ander Balázs, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke hétfőn M1-en katasztrófának nevezte a tervezetet.

 „Ez nem fogja javítani az ágazatnak a helyzetét, már most több mint négyezer pedagógus jelezte azt, hogy nem fogják ezt aláírni” – mondta.

A belügyminisztérium államtitkára leszögezte: a státusztörvény célja, hogy biztosítsa az igazságosságot, azt, hogy aki többet és jobban dolgozik, az magasabb fizetést kapjon. Rétvári Bence szerint ezzel még inkább elismerik majd a pedagógusok munkáját, ezért a jogszabály nem lehet akadálya az Európai Uniós források kifizetésenek.

Rétvári Bence úgy fogalmazott: a kormány minden együttműködési lépést megtett, csak Brüsszelen múlik, hogy mikor fizetik ki a hazánknak járó forrásokat.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánljuk még