Rendkívüli

Elindult a visszaszámlálás! Kövesse nálunk a SpaceX holdrakétájának kilövését

Kék bolygó – Áder János: Fenntarthatósági fordulatra van szükség!

| Szerző: hirado.hu
Gyorsuló ütemben zajlik a vízválság, bizonyos ásványi kincsek kimerülése és a klíma szerkezetének megváltozása - sorolta a borús jelenségeket az ENSZ Közgyűlés elnöke. Kőrösi Csaba nem a korábban kitűzött változtatási folyamatok továbbvitelét, hanem új irányok kijelölését, mondhatni "minőségi ugrásokat" szorgalmaz. Ezek közül a legfontosabb a klíma és vízpolitika egyesítése nemzeti és globális szinten. Ugyanis például 2040-re lesz olyan hely is a világban, ahol manapság még sok gabonát termelnek, de akkorra jelentősen megcsappan a hozzáférhető vízállomány. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem díszdoktora elmondja a megoldási javaslatokat.

A teljes adást itt tekintheti meg:

A fenntarthatósági fordulat szükségességéről beszélgetett Áder János volt köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának hétfői adásában Kőrösi Csabával, az ENSZ Közgyűlés elnökével.

Kőrösi Csaba a beszélgetésben – amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztón is – kiemelte: hosszú tárgyalások eredményeképpen született meg a 17 fenntarthatósági cél. Az elnök ugyanakkor nem a korábban kitűzött változtatási folyamatok továbbvitelét, hanem új irányok kijelölését, minőségi ugrásokat szorgalmaz.

Ezek közül a legfontosabb a klíma és vízpolitika egyesítése nemzeti és globális szinten. Kőrösi Csaba értékelése szerint nem jó a helyzet, mert a válságjelenségek felgyorsulnak, az ásványkincsek kimerülése, a klíma szerkezetének megváltozása is gyorsul, és mélyül a vízválság is. A kihívások egyre jobban halmozódnak, ezért ugyanazt már nem lehet tenni, jelentős változást kell elérni. „Útelágazó van, ahol dönteni kell” – mondta.

Ha a videó helyett a hanganyagot részesíti előnyben, a beszélgetést itt hallgathatja vissza:

Áder János rámutatott, hogy már most két és félmilliárd ember él vízhiányos területen, 2050-ben az akkori népesség fele fog majd vízhiányos területen élni. A népesség növekedésével a vízfogyasztás kétszeresével, az energiafogyasztás pedig háromszorosával nő. Legalább 30 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség a megnövekedett népesség igényének kielégítéséhez, viszont ehhez nincs már elegendő mennyiségű, könnyen hozzáférhető felszíni édesvíz – mutatott rá Áder János.

Kőrösi Csaba azzal folytatta, hogy

2040-ben az akkor előállítandó gabona 40 százalékát olyan területen kellene megtermelni, amelyik akkor már súlyos vízhiánnyal néz szembe, ezért rendkívül nagy minőségi ugrást kellene tenni.

Áder János hangsúlyozta, hogy a víz mennyisége a Földön állandó, viszont a körforgása – párolgás, csapadékképződés, lecsapódás – megváltozott, felgyorsult, és kiszámíthatatlanabbá vált. Ennek jelei az egyik oldalon hatalmas esőzések, a másik oldalon súlyos károk, aszály, és vízhiány – mondta.

Kapcsolódó tartalom

A vízügyi fordulat eléréséhez Kőrösi Csaba szerint globális és nemzeti szinten integrált vízpolitika szükséges, döntéshozatalkor a klíma- és vízszempontokat együttesen kell figyelembe venni. Az adatbázisokat is integrálni kell az elnök szerint, 2030-ra tervezik megalkotni a globális vízügyi információs rendszert. A meteorológiában, a vízgazdálkodásban külön működnek nagy adatbázisok, ezeket kell összehangolni. Ebből globális központot terveznek létrehozni, az adatok szolgáltatása, megfelelő minőségben, nemzeti szintről történne – ismertette.

A beszélgetésben szó esett arról is, hogy 2027-ig létrehoz az ENSZ egy globális korai előrejelző rendszert, ami a természeti katasztrófák kivédésében segíthet.

Egy-egy nagy erejű katasztrófa, ciklon, hurrikán egyre nagyobb pusztítással jár, ezek veszélyét minél hamarabb ismernie kell a lakosságnak, hogy felkészülhessen rá.

Áder János megemlítette, hogy a katasztrófák Pakisztánban 35–40 milliárd dollárnyi kárt okoztak, ami tetemes összeg az ország nemzeti összterméke és az újjáépítés szempontjából.

Kapcsolódó tartalom

Forradalmi változás kell az élelmiszertermelés, az energiatermelés és a vízfelhasználás területén – hangsúlyozta Kőrösi Csaba –, mivel a világon jelenleg az élelmiszertermelés az élelmiszerfeldolgozással együtt fogyasztja el a rendelkezésre álló édesvízkészlet nagyjából 85 százalékát. Mivel 2050-re legalább 30 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség a népesség ellátásához, ezen változtatni kell.

A mezőgazdasági és az energiatermelési technológiák, illetve víz újrafelhasználásának együttes újragondolása szükséges, ami stratégiai váltást jelent

– húzta alá.

A mainál sokkal nagyobb létszámú és sokkal elmélyültebb tudású szakembergárda gyors kinevelését szorgalmazta az elnök a célok eléréséhez.

Kitért arra, hogy az ENSZ-ben 32 ügynökség foglalkozik a vízzel, vízügyekkel, gyakran egymás versenytársai egy adott területen, miközben nincs egységes stratégia. Azt javasolták a főtitkárnak, hogy a szerteágazó rendszerre egységes rendet, egységes irányítást dolgozzanak ki, és nevezzenek ki vízügyi ENSZ-képviselőt.

A Kék bolygó podcast korábbi epizódjait visszanézheti az Új Világ Blogon és a mediaklikk.hu oldalon.

Ajánljuk még