Aktuális

Felszínre hozzák a valaha talált legértékesebb kincset

Transzparens Újságírásért: Álhírt terjeszt a Telex

| Szerző: hirado.hu
A baloldali újság azt adta Boros Imre szájába, hogy Magyarország Oroszország szövetségese, miközben a Nemzetközi Beruházási Bank igazgatósági tagja éppen ennek az ellenkezőjét állította.

A kémbank magyar igazgatósági tagja elismerte: Magyarország momentán Oroszország szövetségese címmel jelent meg egy cikk szerda este a Telexen – idézte fel a Transzparensen Újságírásért tényellenőrző cikkében a baloldali portál állítását.

Kapcsolódó tartalom

Haász János, a Telex újságírója egy, a Hír TV Napi aktuális című műsorában elhangzott beszélgetésre hivatkozva írta mindezt, a lap munkatársa ugyanakkor félreértelmezte, amit az interjúalany mondott – derül ki a Transzparens Újságírásért cikkéből.

Mint ismert, az Egyesült Államok szerdán szankciós listára helyezte a részben orosz érdekeltségű, ám Budapesten székelő Nemzetközi Beruházási Bankot, valamint annak több vezetőjét, köztük a magyar állampolgárságú Laszlóczki Imrét, a bank alelnökét.

Erre a bejelentésre reagált aztán szerda este a Hír TV Napi aktuális című műsorában Boros Imre közgazdász, aki a Nemzetközi Beruházási Bank igazgatósági tagja. Boros azt mondta:

„Én úgy gondolom, hogy egy lépéssel le vannak maradva az urak (az amerikaiak), mert ha Oroszországot akarják ütni (az amerikaiak), akkor tulajdonképpen az egyik szövetségesüket ütik, Magyarországot. Tudniillik mi vagyunk az egyik első számú részvényesei ennek a banknak jó ideje.”

A Telex újságírója viszont ebből csak annyit idézett, „ha Oroszországot akarják ütni, akkor egyik szövetségesét ütik, Magyarországot”. Ez teljesen mást jelent, mint amit Boros Imre mondott, aki arról beszélt, hogy bár az orosz-ukrán háború miatt az agresszort (Oroszországot) kívánják szankcionálni az amerikaiak, mégis egyik saját (katonai) szövetségesüket, Magyarországot büntetik ezzel a döntéssel, hiszen hazánk is jelentős tulajdonrésszel rendelkezik a Nemzetközi Beruházási Bankban.

Kapcsolódó tartalom

A Transzparens Újságírásért hozzátette: ez egyébként csütörtök óta már nincs is így, hiszen az Egyesült Államok által kivetett szankció után Magyarország úgy döntött, hogy visszahívja képviselőit és kilép a részvényesek közül.

A közgazdász tehát valójában az Egyesült Államok szövetségeseként hivatkozott Magyarországra, nem pedig úgy, mint az oroszokéra.

„Az egyelőre nem világos, hogy véletlen hibáról vagy szándékos félreértelmezésről van-e szó, egy azonban biztos: az ilyen cikkek alkalmasak lehetnek arra (főleg, mivel angol nyelvre is lefordították), hogy tovább élezzék a feszültségeket a szomszédos Ukrajnával, ahol magyar emberek is harcolnak a fronton. Ukrajna mellett. Oroszország ellen” – zárta tényellenőrző cikkét a Transzparens Újságírásért.

Kiemelt kép forrása: Shutterstock.

Ajánljuk még